Antie Krog: artikel over Judith Butlers nieuwe mensbeeld

1. Antjie Krog, kort

Anna Elizabeth (Antjie) Krog is geboren op 23 oktober 1952 in Kroonstad, Zuid-Afrika. Zij is de oudste van 5 kinderen van Willem Krog, boer, en Dot Serfontein, een bekende Afrikaanse schrijfster.
Na een kortstondig huwelijk met de pianist Albie van Schalkwyk trouwt zij in 1976 met haar jeugdliefde John Samuel, architect. Zij krijgen 4 kinderen.
Antjie Krog debuteert als 17-jarige in een jubileumuitgave van het schoolblad met het gedicht 'Kyk, ek bou vir my 'n land' (zie hieronder). Haar eerste dichtbundel, Dogter van Jefta, verschijnt in 1970. Hierna volgt een indrukwekkende reeks teksten van haar hand, zowel poëzie als proza, fictie en non-fictie.
Van 1996 tot 1998 doet Antjie Krog radioverslag van de zittingen van de Waarheids- en Verzoeningscommissie. Naar aanleiding hiervan schrijft zij het boek Country of my skull, dat in 1998 verschijnt.
Haar tot nu toe laatst verschenen bundel, Waar ik jou word, schreef zij speciaal voor de Gedichtendag 2009.


2. Kyk, ek bou vir my 'n land

Kyk, ek bou vir my ‘n land
Waar ‘n vel niks tel nie,
Net jou verstand.
Waar geen bokgesig in ’n parlement
kan spook om dinge permanent
verkramp te hou nie.
Waar ek jou kan liefhê
langs jou in die gras kan lê
sonder om in ’n kerk ‘ja’ te sê.
Waar ons snags met kitare sing
en vir mekaar wit jasmyne bring.
Waar ek jou nie gif hoef te voer
as ’n vreemde duif in my hare koer.
Waar geen skeihof
my kinders se oë sal verdof.
Waar swart en wit hand aan hand
vrede en liefde kan bring
in my mooi land.


*


Kijk, ik bouw voor mij een land
waar huidskleur niet telt,
alleen verstand.
Waar geen geitenkop in een parlement
kan spoken om dingen permanent
verkrampt te houden.
Waar ik je kan liefhebben
me naast je in het gras kan leggen
zonder in een kerk ‘ja’ te hoeven zeggen.
Waar we ’s nachts zingen bij de gitaar
en witte jasmijn meebrengen voor elkaar.
Waar ik jou geen gif hoef te voeren
als een vreemde duif in mijn haren komt koeren.
Waar geen rechter in een echtscheidingszaak
de ogen van mijn kinderen dof maakt.
Waar zwart en blank hand in hand
vrede en liefde brengen
in mijn mooie land.


Uit: Jaarboek van die Kroonstadse Hoërskool, in: Om te kan asemhaal, pp. 10-11.


Antjie Krog schreef dit gedicht, zoals gezegd, als middelbare-scholiere. Het verscheen in het Jaarboek van de middelbare school waarvan zij leerlinge was. In het hele land leidde de publicatie van dit gedicht tot heftige reacties en commentaren, zowel negatieve als positieve. Wat is jullie mening over dit gedicht? Is het begrijpelijk dat het gedicht zoveel stof deed opwaaien?



3. Zuid-Afrika - een stukje geschiedenis

Reactie op de vraag van Maria (21-2-2009)

Om dit gedicht goed te kunnen begrijpen, moeten we niet alleen iets over Antjie Krog weten, maar ook over de geschiedenis van Zuid-Afrika en over de situatie zoals die in dat land was toen ze het gedicht schreef.

Zoals gezegd was Krog pas 17 jaar toen zij dit gedicht publiceerde. Ze groeide op op een boerderij als telg van een prominente Afrikaner familie. Wat wil dat zeggen: ‘een Afrikaner familie’? Wel, de ‘Afrikaner’ is een blanke inwoner van Zuid-Afrika, van Nederlandse (soms ook Vlaamse, Franse of Duitse) afkomst. De Afrikaner spreekt Afrikaans, een taal die is afgeleid van het 17de- en 18de-eeuwse Nederlands en die doorspekt is met leenwoorden uit het Engels, Duits en sommige inlandse talen.


Aankomst van Jan van Riebeeck op de Kaap - 1652

4. een stukje geschiedenis - vervolg

De Nederlanders – oftewel de ‘Boeren’ en later de ‘Afrikaners’ - waren al in de 17de eeuw als kolonisten naar Afrika gekomen en hadden zich op de Kaap gevestigd. Zij vormden geen hechte gemeenschap, maar eerder ‘familiegemeenschappen’ die zich door niemand de wet lieten voorschrijven. Binnen hun leefgemeenschappen maakten ze gebruik van slaven om het merendeel van het zware werk te doen en zo hun welstand te vergroten.

Aan het eind van de 18de eeuw veroverden de Britten de Kaap op de Boeren. Zij voerden onmiddellijk vergaande hervormingen door. Ze schaften de slavernij af, er kwam godsdienstvrijheid en er mocht geen onderscheid in huidskleur meer worden gemaakt. Dit luidde het begin van de ‘Grote Trek’ in. Talloze Boeren trokken met hun ‘ossewa’ – huifkarren met hun hele hebben en houden erop - van de Kaap het binnenland in op zoek naar grondgebied waar zij ver van de Britten hun eigen gang zouden kunnen gaan. Na veel, bloedige, conflicten met inlandse bewoners stichtten ze uiteindelijk eerst de Boerenrepubliek Natal, en later Transvaal en Oranje-Vrijstaat. Een voorbeeld van hoe de Boeren hun republieken vormgaven, was de grondwet die in Transvaal werd goedgekeurd en waarin opgenomen was dat de gelijkstelling van zwarten en blanken in Kerk en Staat verboden was en dat de zwarte bevolking belasting moest betalen om op hun eigen grond te mogen blijven wonen.



'Boeren'-familie met de 'ossewa' tijdens de Grote Trek
Aanvankelijk lieten de Britten deze republieken met rust, totdat er in 1867 diamant werd gevonden in Oranje-Vrijstaat. Binnen 10 jaar annexeerden de Britten niet alleen Oranje-Vrijstaat, maar ook Natal en Transvaal. De Britse overheersing op zowel blank als zwart was daarmee een feit. In deze tijd werd er bovendien goud gevonden in Zuid-Afrika, een extra reden om de macht te willen hebben in het land.

In 1880 kwamen de Boeren uit Transvaal echter in verzet tegen de Britse overheersing en vlak voor de eeuwwisseling brak een tweede Boerenoorlog uit, deze keer door de Boeren uit Transvaal en Oranje-Vrijstaat samen. De Boeren verloren deze oorlog, maar zij wonnen wel veel internationale sympathie omdat de methoden die de Britten hadden gebruikt – het platbranden van boerderijen, het opsluiten van vrouwen en kinderen in concentratiekampen waar velen van hen stierven – door veel landen werden afgekeurd. De Boeren werden niet onafhankelijk, maar kregen wel een ruime mate van zelfbestuur. Uiteindelijk slaagden ze erin via de politiek greep te krijgen op het reilen en zeilen in Zuid-Afrika. Toen in 1910 de Unie van Zuid-Afrika werd opgericht met als eerste premier Louis Botha, bestond zijn regering uit 7 Afrikaners en 4 Engelstaligen.

De zwarte Zuid-Afrikanen hoopten dat hun situatie na de overwinning van de Britten op de Boeren zou verbeteren, maar het omgekeerde was het geval. Er verschenen allerlei wetten die de positie van de zwarte Zuid-Afrikaan steeds benarder maakte. Zo kregen zij geen stakingsrecht, werden uitgesloten van geschoolde arbeid en mochten alleen als arbeider in de blanke gebieden verblijven.

In 1914 werd de beruchte Nasionale Party opgericht, die later de Apartheid zou realiseren. Als antwoord op de steeds verslechterende situatie werd in 1912 de zwarte verzetsbeweging, het ANC opgericht. Aanvankelijk had het ANC echter erg weinig invloed.

Na de Tweede Wereldoorlog begonnen wereldwijd de onderdrukte volkeren te vechten voor zelfstandigheid en burgerrechten. Alleen in Zuid-Afrika werd de omgekeerde beweging gemaakt. In 1948 behaalde de Nasionale Party de overwinning met het Apartheid-programma. De wetten werden aangescherpt. Er kwam een verbod op gemengde huwelijken, en zelfs een verbod op seksuele omgang tussen blanken en niet-blanken. In 1951 kregen de niet-blanken bij verkiezingen een aparte kiezerslijst waarop ze 4 blanke vertegenwoordigers mochten aanwijzen om hun belangen te vertegenwoordigen. In 1953 werd de Wet op Aanwysing van Aparte Geriewe ingesteld, die inhield dat er een absolute scheiding van rassen werd vastgesteld op het gebruik van treinen, bussen, hotels, restaurants, parken, stranden, postkantoren, bioscopen, ziekenhuizen enzovoort enzovoort. Het hele openbare leven werd gescheiden voor blank en niet-blank (de afbeeldingen op de foto’s op deze pagina stammen uit deze periode).

Het was logisch dat de verzetsbewegingen groeiden naarmate er meer beperkende maatregelen kwamen voor de niet-blanke bevolking. In 1952 steeg het ledenaantal van het ANC van 7.000 naar 100.000. Maar ondanks het geweldloze verzet dat het ANC pleegde – zoals bewuste overtreding van ‘onrechtvaardige’ wetten – werd de situatie almaar erger. In 1958 werd de ultra-nationalist Hendrik Verwoerd premier. In 1959 werd ook het universitair onderwijs opgesplitst in aparte instellingen voor zwarten en blanken, en werd een begin gemaakt met de ‘Thuislanden’-politiek. Die hield in dat alle etnische groeperingen aparte gebiedsdelen toegewezen kregen. Zo konden niet alleen zwarten en blanken van elkaar gescheiden worden, maar ook de verschillende etnische groepen binnen de zwarte bevolking. Die ‘thuislanden’ besloegen samen ongeveer 13% van de totale oppervlakte van Zuid-Afrika, en ze waren allemaal gelegen in arme, geïsoleerde gebieden. Zwarten mochten alleen met een bepaald ‘pasje’ een blank gebied betreden. Zo’n pasje kregen ze alleen als ze konden aantonen dat ze werk hadden in dat gebied.

Sharpeville 21 maart 1960 - De politie schiet op demonstranten tegen de 'pasjeswet': 69 doden, 178 gewonden
Het verzet groeide, en de reactie erop werd steeds gewelddadiger. Iedereen herinnert zich nog wel de protestmars in Sharpeville die eindigde met 69 doden en 178 gewonden. Nelson Mandela werd opgepakt en twee jaar later naar Robbeneiland overgebracht. Maar er waren ook andere geluiden. Er werd een nieuwe verzetsbeweging opgericht, de Inkatha, en de Katholieke Bisschoppenconferentie van Zuid-Afrika sprak zich uit tegen de apartheid als zijnde ‘een intrinsiek kwaad, onrechtvaardig en anti-christelijk’. In 1970 onderschreven het Christelijk Instituut, opgericht door ds. Beyers Naudé en de Zuid-Afrikaanse Raad van Kerken, met onder anderen Desmond Tutu, het programma ter bestrijding van racisme van de Wereldraad der Kerken.

Antjie Krog
[antwoord op de vraag van Maria]
Zo was de situatie toen Antjie Krog, een jong Afrikaner meisje, haar gedicht ‘Kyk, ek bou vir my ’n land’ publiceerde in het schoolblad. Het is niet verwonderlijk dat het insloeg als een bom. Door haar eigen – blanke – omgeving werd ze gezien als een nestbevuiler. Een kind, opgegroeid in de Afrikaner-nationalistische ideologie, dat zomaar uit het niets een gedicht tégen apartheid en vóór seksuele vrijheid durfde te publiceren! Schandelijk! Of moedig? Niet eerder was er een dichter geweest die zo duidelijk stelling nam en zo eerlijk en onomwonden haar mening over zichzelf en de wereld rondom haar verwoordde. Vanaf haar allereerste gedicht is haar werk ‘herkenbaar als persoonlijk, open en onbezonnen’ (Alfred Schaffer, 'Een orgel in Afrika, Een gesprek met Antjie Krog', in Awater 2, augustus 2002). In dit gedicht spreekt ze zich luid en duidelijk uit tegen de heersende ‘verkramptheid’, zowel in politiek als in seksueel opzicht. Ze wil hand in hand met wie ze wil vrij kunnen zijn. De ‘vreemde duif’ uit regel 13 kan, misschien, gewoon een andere man zijn die in haar haar mag komen koeren of wellicht een andere zwárte man met wie ze in vrijheid om wil kunnen gaan.

Gelukkig kreeg Krog ook veel positieve reacties. Zoals we ook later nog zullen zien, zal de anti-apartheid, gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse actualiteit en geschiedenis, tot op heden een van haar belangrijke thema’s blijven. En ook de man-vrouwverhouding blijft een thema in veel van haar gedichten.




5. Townshipdagboeke ..

Hieronder volgen nog twee gedichten van Antjie Krog (met vertaling). Zijn jullie van mening dat ook dit politieke gedichten zijn?


townshipdagboeke uit die laaste deel van die
twintigste eeu


3
dit binne my
veg teen my tong
dit is
ondeelbaar
dit vernietig
woorde
voor hy opgeblaas is
sny hulle
sy hande af
daar is geen vingerafdrukke nie
hoe sê ek dit

Die

Verskriklike

ek wil sy hande terughê

*

townshipdagboeken uit het laatste deel van de twintigste eeuw


3
wat binnen in mij is
vecht tegen mijn tong
het is
ondeelbaar
het vernietigt
woorden
voordat hij
werd opgeblazen
sneden ze
zijn handen eraf
er zijn geen vingerafdrukken
hoe moet ik het zeggen

Het

Verschrikkelijke

ik wil zijn handen terug


Uit: 'Wondweefsel', in Kleur komt nooit alleen, pp. 52-53

en:

9
op die trappe by die voordeur sit my seun
hy hou sy pa se kop in sy hande
hulle is albei vol bloed
hy skreeu oor en oor
‘Pappa praat met my!’
vandag is hy 21 jaar oud
ek word nog snags wakker
as hy skree: vee af die bloed
vee af die bloed van my pa se gesig af

*

9
mijn zoon zat op de trap bij de voordeur
met het hoofd van zijn vader in zijn handen
ze zaten allebei onder het bloed
hij schreeuwde steeds
‘Pappa praat met me!’
hij is nu eenentwintig
ik word ’s nachts wakker
als hij schreeuwt: veeg het bloed af
veeg het bloed van mijn vaders gezicht af


Uit: 'Wondweefsel', in Kleur komt nooit alleen, pp. 56-57




6. Bij 'townshipdagboeke ..' van Antjie Krog

Het einde van de apartheid

Het voert hier te ver om alle gebeurtenissen en protesten die leidden tot het einde van de Apartheid, te bespreken. Geïnteresseerden kunnen hierover meer informatie krijgen door te klikken op de hiernaast geplaatste plattegrond van Afrika, waarop de Boerenrepublieken en de verschillende Thuislanden aangegeven staan. Ik beperk me hier tot een paar feiten.

In 1989 trad P.W. Botha af als president van Zuid-Afrika. Hij werd opgevolgd door F.W. de Klerk. Hierna volgden de gebeurtenissen elkaar snel op.
In 1990 werd Nelson Mandela na 27 jaar gevangenschap vrijgelaten. Kort daarna werden alle wetten ingetrokken die de rechten van zwarten beperkten. De thuislanden werden afgeschaft en in 1994 werden de eerste democratische verkiezingen gehouden, waaraan iedereen kon deelnemen. Nelson Mandela werd gekozen tot de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Hij kreeg de zware taak om van het totaal verscheurde land een democratie te maken. Dat was een bijna onmogelijke opgave. Het verleden, waarin de verschillende volkeren van Zuid-Afrika elkaar alleen als onderdrukkers of tegenstanders kenden, kon niet ongedaan worden gemaakt. Zwarten, blanken en kleurlingen moesten leren om te gaan met elkaar en met hun herinneringen aan die jaren van Apartheid.

De Waarheids- en Verzoeningscommissie
Het nieuwe bewind stond voor een moeilijke keuze: moest men alle daders opsporen en straffen? Dat was onbegonnen werk. Moest men dan zonder meer amnestie verlenen aan mensen die vreselijke misdaden hadden begaan jegens de zwarte bevolking, die de mensenrechten met voeten hadden getreden? Dat zou geen recht doen aan het lijden van de slachtoffers.
Het was aartsbisschop Desmond Tutu die in 1995 de Waarheids- en Verzoeningscommissie oprichtte die mensen moest helpen zich te verzoenen met hun verleden en met elkaar. De commissie had als doel te achterhalen wat er precies was gebeurd in al die jaren van Apartheid. De kerngedachte van de commissie was dat slachtoffers openlijk hun verhaal zouden kunnen doen en dat daders amnestie konden krijgen in ruil voor de volledige waarheid. Dat moest de basis vormen voor een grote verzoeningsbeweging. Tussen 1996 en 1998 zouden duizenden slachtoffers en daders aan het woord komen.

Antjie Krog en de Waarheids- en Verzoeningscommissie

‘We vertellen verhalen om niet te hoeven sterven aan het leven.’

In 1996 werd Antjie Krog hoofd van het team dat voor de Zuid-Afrikaanse radio verslag deed van de zittingen van de Waarheids- en Verzoeningscommissie. Naar aanleiding van haar ervaringen in deze periode schrijft zij het boek Country of my skull (Ned. vert. De kleur van je hart), dat in 1998 verschijnt.
Hoewel Krog zich voorneemt nooit te dichten over de gruwelijkheden die ze hoort tijdens deze zittingen (‘.. hieruit mag geen poëzie komen. Mag mijn hand eraf vallen als ik hierover schrijf’, in De kleur van je hart, p. 72) zal ze dat later toch doen. Vaak citeert ze letterlijk de verhalen van de slachtoffers (zoals in de twee bijgaande gedichten), zonder commentaar, en giet die in een dichtvorm. Op die manier wordt de lezer gedwongen om de woorden van de slachtoffers zelf in de mond te nemen en valt hij voor even samen met het slachtoffer. Dat stemt tot nadenken. Bovendien, betoogt Krog, door te zeggen dat dergelijke teksten geen poëzie zouden zijn, zou je stellen dat poëzie alleen maar mooi en gepolijst moet zijn. ‘Maar het blijft moeilijk: je weet dat die mensen een heel mensenleven hebben betaald voor die paar zinnetjes.’



7. Even iets heel anders ..

7. Even iets heel anders ..
ek staan op ’n moerse rots langs die see by paternoster
die see slat slingers in die lug
liggroen skuim
onverskrokke kyk ek elke donnerse brander
in sy gut voor hy breek
die rots sidder onder my sole
my bo-beenspiere bult
my bekke smyt die aangeleerde gelate knak uit haar uit
se moer ek is rots ek is klip ek is duin
helder sing my tiete ‘n koperklepgeluid
my hande pak Moordbaai en Bekbaai
my arms skeur ekstaties bo my kop:
ek is
ek is
die here hoor my
’n vry fokken vrou

*

ik sta op een oerrots aan de zee bij Paternoster
de zee slaat slingers in de lucht
lichtgroen schuim
onverschrokken kijk ik elke donderse golf
in zijn pens voordat hij breekt
de rots siddert onder mijn zolen
mijn bovenbeenspieren spannen zich
mijn bekken ontdoet zich met geweld van de aangeleerde gelaten
knak
schijt aan alles ik ben rots ik ben steen ik ben duin
helder zingen mijn tieten een koperklepgeluid
mijn handen pakken Moordbaai en Bekbaai
mijn armen scheuren extatisch boven mijn hoofd:
ik ben
ik ben
de here hoort mij
een vrije vrouw verdomme


Uit: Gedigte 1989-1995, in: Wat de sterren zeggen, pp. 26-27



Ooit zo'n stevige tekst gelezen?
Wie durft hier (nog) iets op te zeggen?



8. Over UBUNTU - een aanvulling op de berichten van Jaap en Willy


De reactie van de mevrouw waarover Jaap spreekt in zijn onderstaande bericht, is erg belangrijk. In feite raakt Jaap hier aan de kern van de bedoeling van de sessies van de Waarheids- en Verzoeningscommissie. Die bedoeling kun je omschrijven als 'een manier vinden om gezamenlijk een toekomst op te bouwen'. De wijze waarop, of zo je wilt: het middel waarmee de commissie dit wilde bereiken, had alles te maken met UBUNTU, een begrip dat Willy in haar reactie al uiteenzette. Bisschop Tutu omschreef UBUNTU als: 'mijn menselijkheid is onlosmakelijk verbonden met de jouwe'. UBUNTU is dus een levensinstelling, een manier van met elkaar omgaan en een opvatting over het gezamenlijke bestaan, die geworteld is in de Afrikaanse cultuur.

De bewuste mevrouw, zij heet Cynthia Ngewu, luistert tijdens een bijeenkomst van de Waarheids- en Verzoeningscommissie naar het verhaal van de moordenaar van haar zoon. Aan het eind vraagt deze moordenaar haar om vergiffenis voor zijn daad.

Haar antwoord luidt zo:
'Die zogenoemde verzoening...als ik het goed begrijp...als het wil zeggen dat die dader, de man die Christopher Piet heeft vermoord, als het wil zeggen dat hij weer mens wordt, deze man, zodat ik, zodat wij allemaal onze menselijkheid terugkrijgen...dan ben ik het ermee eens, dan ben ik er helemaal voor.'

Krog noemt dit de meest volmaakte formulering van de wijze waarop de Afrikaanse onderlinge verbondenheid, op basis van de uitdrukking umuntu ngumumtu ngabantu (een mens is mens door andere mensen, d.w.z. UBUNTU), door gewone mensen in de praktijk wordt beleefd. Zij verklaart het antwoord van mevrouw Ngewu als volgt:

1. Cynthia Ngewu, werkster van beroep, gaf te kennen dat ze wist en inzag dat de moordenaar in staat was haar kind te vermoorden omdat hij elke menselijkheid had verloren, omdat hij niet meer menselijk was;
2. ze wist en zag in dat vergeving voor hém de mogelijkheid zou openen zijn menselijkheid te herwinnen;
3. ze begreep ook dat het verlies van haar zoon haar eigen menselijkheid had aangetast; ze moest nu dus zelf ook met een aangetaste menselijkheid leven;
4. ze begreep, en dat was het belangrijkste, dat een dader die zich door haar vergiffenis inderdaad aangezet zou voelen om zijn menselijkheid te herwinnen, ook voor háár de mogelijkheid zou openen om weer volledig mens te worden.

Vergeving en vergiffenis komen door de wijze waarop de Afrikanen ermee omgaan in een heel ander daglicht te staan dan wij, in het westen, gewoon zijn. Wij zeggen: jij bent de schuldige, dus jij bent verantwoordelijkheid voor de daad en voor de gevolgen daarvan; jij alleen moet boeten voor deze daad en dan wil ik (eventueel/misschien/uiteindelijk) wel over mijn goede hart strijken en jou vergeven (nadat je je straf hebt uitgezeten). De Afrikanen zeggen: hoe kunnen wij, na zoveel leed dat maakte dat wij allemaal onze menselijkheid verloren, weer samen verder.

Een heel prachtig voorbeeld hiervan wordt door Antjie Krog beschreven in een 'gedicht' dat zij heeft opgenomen in de bundel Liederen van de kraanblauwvogel. Het gaat over het waargebeurde verhaal van //Kabbo, lid van de /Xam-stam. //Kabbo vertelt zijn verhaal in 1827 tegen de taalgeleerde Wilhelm Bleek, die het nauwgezet opgeschreven heeft. Krog heeft dit verhaal vertaald en omgezet in poëzie. Het heet 'Dood op het jachtveld'. (Het is werkelijk een prachtig verhaal. Ik raad iedereen aan om het te lezen. Ik zal het een dezer dagen op dit weblog plaatsen.)

Ook dit verhaal heeft schuld, vergiffenis en samenleven als thema. //Kabbo vertelt over een gebeurtenis waarbij een man een andere man tijdens de jacht per ongeluk raakt met zijn pijl. Het slachtoffer raakt daarbij zwaar gewond. De schutter wordt bekritiseerd door de andere jagers. 'Wat voor een man is dat die op een broeder schiet?', vragen ze. Er ontspint zich een discussie over hoe het zo allemaal heeft kunnen gebeuren. Dan mengt de gewonde man zich in het verhaal. Hij neemt het op voor de schutter en zegt dat hijzélf de pijl niet aan had zien komen door het stof dat de kudde springbokken opwierpen en dat het daardoor komt dat de pijl hem geraakt heeft. De jagers besluiten om de gewonde man naar huis te dragen en bedenken onderweg wat ze tegen de vrouwen zullen zeggen, want die zullen vast boos zijn. Ze komen tot de conclusie dat de vrouwen vast hun kinderen ver van huis hebben laten spelen en dat dat de reden is dat een verraderlijke pijl de gewonde geraakt heeft. Uiteindelijk is de hele gemeenschap betrokken bij het tragische ongeluk. Thuis wordt er uitgelegd wat er gebeurd is. Er wordt gezamenlijk gehuild en veel met elkaar gesproken. Uiteindelijk sterft de man in de armen van zijn vrouw.
Het bijzondere is dat, ook tijdens het gesprek en het huilen, alles erop gericht is om de onfortuinlijke schutter weer op te nemen in de gemeenschap en hem niet tot outcast te maken. Antjie Krog zegt daarover: 'Dit verhaal opent de gedachtewereld van een deel van het land en laat zien hoe je met elkaar kunt leven. Als deel van elkaar. Wat ik doe, dat raakt de ander, de grond en de sterren.'

Hier past Tutu's uitspraak ('mijn menselijkheid is onlosmakelijk verbonden met de jouwe') dus erg goed bij. UBUNTU is daarmee verwant aan vergevingsgezindheid, aan het inzicht dat vergeving een samenleving in staat stelt zich verder te ontwikkelen, en het individuen mogelijk te maken het verleden los te laten.



Ubuntu

Ubuntu
Ubuntu tegen Apartheid

9. Land van genade en verdriet


Land van genade en verdriet


'Land van genade en verdriet' is een cyclus van 10 gedichten, die Antjie Krog schreef als een reactie op haar ervaringen tijdens de sessies van de Waarheids- en Verzoeningscommissie. Zij stelt zichzelf en anderen hierin de vraag: wat gebeurt er met ons nu we alles wéten? Hoe moet het nu verder?
Hieronder volgen eerst twee gedichten uit de cyclus, gedicht 1 en gedicht 8.


land van genade en verdriet

I

tussen jou en my
hoe verskriklik
hoe wanhopig
hoe vernietig breek dit tussen jou en my

soveel verwonding vir waarheid
soveel verwoesting
so min het oorgebly vir oorlewing

waar gaan ons heen van hier?

jou stem slinger
in woede
langs die kil snerpende sweep van my verlede

hoe lank duur dit?
hoe lank vir ’n stem
om ’n ander te bereik

in díe land so bloeiende tussen ons

*

land van genade en verdriet

I

tussen jou en mij
hoe verschrikkelijk
hoe wanhopig
hoe vernietigend breekt het tussen jou en mij

zoveel verwonding in ruil voor waarheid
zoveel verwoesting
zo weinig is overgebleven om voor te overleven

waar gaan we heen van hier?

je stem slingert
woedend
langs de kil snerpende zweep van mijn verleden

hoe lang duurt het?
hoe lang voor een stem
een ander bereikt

in dit land dat zo bloedend tussen ons ligt


Uit: Kleur komt nooit alleen, pp. 60-61


****


land van genade en verdriet

8

vanweë die verhale van verwondes
lê die land nie meer tussen ons in nie
maar binne-in

sy haal asem
gekalmeer na die litteken
aan haar wonderbaarlike keel

in die wieg van my skedel sing dit
ontbrand dit
my tong my binneste oor die gaping van my hart
sidder vorentoe na die buitelyn
van ’n woordeskat nuut in sag, intieme keelklanke

van my siel leer die retina oopgaan
daagliks – ’n duisend woorde
skroei my tot ’n nuwe tong

ek is vir altyd verander. Ek wil sê
vergewe my
vergewe my
vergewe my

jy wat ek veronreg het – seblief
neem my
met jou saam

*

land van genade en verdriet

8

vanwege de verhalen van verwonden
ligt het land niet meer tussen ons
maar binnenin

ze haalt adem
gekalmeerd na het litteken
aan haar wonderbaarlijke keel

in de wieg van mijn schedel zingt het
ontbrandt het
mijn tong mijn binnenste oor de gaping van mijn hart
siddert naar voren naar de buitenlijn
van een woordenschat nieuw in zachte, intieme keelklanken

van mijn ziel leert de retina zich te openen
dagelijks – duizend woorden
schroeien mij tot een nieuwe tong

ik ben voor altijd veranderd. Ik wil zeggen
vergeef me
vergeef me
vergeef me

jij die ik onrecht heb aangedaan – alsjeblieft
neem me
met je mee


Uit: Kleur komt nooit alleen, pp. 70-71; De kleur van je hart, p. 348


10. Bij 'land van genade en verdriet'

Wie Krogs boek De kleur van je hart (2000) heeft gelezen, heeft een glimp kunnen opvangen van de gruwelen die zwarte mensen in Zuid-Afrika meemaakten tijdens de jaren van de Apartheid. De hierboven op deze weblog geplaatste ‘gedichten’ (zie hierboven: 5. Townshipdagboeken) zijn er een wrang voorbeeld van.
Maar ook het aanhoren van de afschuwelijke onthullingen tijdens de sessies van de Waarheids- en Verzoeningscommissie eiste zijn tol, met name voor de blanken onder de toehoorders. Ook Antjie Krog werd diep geraakt. Zij schrijft: ‘De zwarten in het gehoor schrikken zelden. De blanken zijn vaak ontdaan: zij hebben zich nooit de omvang van het geweld gerealiseerd, de “diepte van de verdorvenheid”, zoals Tutu het noemt’ (Kleur van je hart, p. 68).

De waarheid is bijna onverdraaglijk.

Kan en zal het wéten, het kénnen van de waarheid leiden tot een ‘samen kunnen leven’? Daarover gaat de gedichtenreeks ‘land van genade en verdriet’.

Gedicht I
In het eerste gedicht van de cyclus is de waarheid van de ‘jij’ nog niet ‘gehoord’ door de ‘ik’ uit het gedicht. Uit de rest van de cyclus zal blijken dat het hier gaat om een blanke vrouw en haar geliefde, een zwarte man. De zwarte minnaar schreeuwt zijn blanke geliefde de waarheid vanaf een afstand toe. Kan zijn stem het ‘land dat zo bloeiende tussen ons ligt’ overbruggen? Zal ‘zij’ in staat zijn de brute waarheid te horen over de afschuwelijke misdaden die er zijn gepleegd door de blanke bevolkingsgroep waarvan zij deel uitmaakt (‘de kil snerpende zweep van mijn verleden’)? En wat zal er gebeuren er met de ‘ons’, het paar uit het gedicht, als die waarheid benoemd wordt?

Gedicht 8
De vragen uit het eerste gedicht worden in gedicht 8 beantwoord. De afstand is opgeheven nu de ‘ik’ de ‘verhalen van verwonden’ heeft gehoord. Het ‘land’ ligt niet meer ‘tussen ons’ maar ‘in ons’.

In een gesprek na een van de bijeenkomsten van de Waarheids- en Verzoeningscommissie zei een, zwarte, collega-journalist tegen Krog: ‘[..] Van nu af aan zie je niet alleen een glimlachende zwarte man voor je zitten, maar nu weet je ook wat ik binnen in me met me meedraag. Ik heb het altijd geweten en nu weet jij het ook.’ Deze uitspraak komt bijna letterlijk terug in de eerste regels van gedicht 8, waar Antjie Krog schrijft: ‘vanwege de verhalen van verwonden / ligt het land niet meer tussen ons / maar binnenin’. Met deze ‘verhalen van verwonden’ worden uiteraard de getuigenissen bedoeld van de slachtoffers van de Apartheid. Twee van deze getuigenissen door Antjie Krog in poëzie gevat, werden hier al eerder besproken (zie hierboven: 5. Townshipdagboeken).

In dit gedicht 8 heeft het benoemen van de waarheid bevrijdend gewerkt. Het land kan weer ademhalen, de wonden beginnen te helen en er heeft zich een litteken gevormd op zijn ‘wonderbaarlijke’ keel. Het woord ‘wonderbaarlijk’ is hier prachtig gekozen: het laat ons denken aan ‘wond’, aan ‘wonder’, en ook aan ‘baren’ en ‘geboren worden’. In de derde en vierde strofe vertelt de ‘ik’ euforisch hoe het gezamenlijk kennen van de waarheid leidt tot veranderingen in haar gevoel en verstand. Er komt een heel nieuw creatief proces op gang nu haar hoofd ‘weet’ en haar ziel ‘ziet’ (de retina is het netvlies).

Maar het ‘weten’ gaat ook gepaard met gevoelens van schuld. Het is bijna pijnlijk hoe de ‘ik’ om vergeving smeekt in de laatste twee strofen. De drievoudige herhaling ‘vergeef me / vergeef me / vergeef me’ doet denken aan de schuldbelijdenis in de katholieke liturgie wanneer de gelovigen God vergiffenis vragen voor hun zonden met de woorden: ‘mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa’, mijn schuld, mijn schuld, mijn allergrootste schuld.

De laatste twee regels zou ik graag ter discussie willen stellen. In het Afrikaans staat ‘neem my / met jou saam’, wat door Robert Dorsman in Kleur komt nooit alleen (2000) is vertaald door ‘neem mij / neem mij met je mee’. Deze Nederlandse vertaling vind ik verwarrend, omdat mij niet duidelijk is waarheen ‘zij’ dan zullen of willen gaan. Naar het nieuwe land? Maar dat kan niet, dat is immers geschapen door hen beiden en is door hen beiden veroverd door het vertellen en beluisteren van de ‘verhalen van verwonden’ en door de vergeving en verzoening die erop gevolgd zijn.
Ik voel meer voor de verklaring die Ingrid Glorie geeft in haar artikel ‘Duizend woorden schroeien mij tot een nieuwe tong’ (Poëziekrant 1, 2006, p. 39), die deze regels in verband brengt met een steeds terugkerend thema in Krogs poëzie, namelijk: ‘de positie van de blanke Zuid-Afrikanen, met hun eurocentrische cultuur, op de zuidpunt van het Afrikaanse continent.’ De woorden ‘neem my / met jou saam’ zouden dan eerder iets betekenen als: laten we ons alsjeblieft, als jij dat kunt, verzoenen, zodat ik (de blanke) en jij (de zwarte) samen één kunnen worden in dit land en op dit continent.


Misschien is dit een foute interpretatie van het slot van dit gedicht. Wie wil hierop reageren?

woensdag 18 maart 2009

schuld en verzoening

maandag 16 maart 2009

schuld en verzoening

Ik liep tegen de 24e van der Leeuw-lezing aan, die in 2006 door Antjie is uitgesproken aan de Universiteit van Groningen en ik was onder de indruk over de wijze waarop de Zuid Afrikanen met schuld en verzoening zijn omgegaan in het kader van de waarheids-en verzoeningscommissie.

In genoemde lezing citeert Antjie een eenvoudige moeder die voor de commissie tegen de moordenaar van haar zoon zegt dat zij haar eigen menselijkheid alleen kan realiseren door hem te vergeven. Hoe anders dan het westen bij de processen van Neurenberg met de Nazi's is omgegaan.

Zeer lezenswaard.

Groet, Jaap

93 opmerkingen:

  1. mijn naam is VIHAAN, ik hoor om te getuigen hoe ik mijn man terug heb gekregen, we zijn meer dan 9 jaar getrouwd en hebben twee kinderen. het ging goed met ons en we zijn altijd blij. tot op een dag mijn man zich begon te gedragen op een manier die ik niet kon begrijpen, was ik erg in de war door de manier waarop hij mij en de kinderen behandelt. later die maand kwam hij helemaal niet meer thuis en hij belde me dat hij een scheiding wilde, ik vroeg hem wat ik verkeerd heb gedaan om dit van hem te verdienen, het enige wat hij zei is dat hij een scheiding wil dat hij mij haat en wil me niet meer in zijn leven zien, ik was boos en ook gefrustreerd weet niet wat ik moet doen, ik was meer dan 2 weken ziek vanwege de scheiding. ik hou zoveel van hem dat hij alles voor mij was, zonder hem is mijn leven onvolledig. ik vertelde mijn zus en zij vertelde me om een ​​spreukgieter te contacteren, ik geloof nooit in al deze betovering van iets. ik wil gewoon proberen of er iets uit komt. ze gaf me een oud mancontact van de Afrikaan en vroeg me om contact met hem op te nemen voor de terugkeer van mijn man naar mij, ik was erg onderdrukt nadat ik contact met de spirituele man had opgenomen, hij antwoordde me en we begonnen te praten, langs de lijn, de man vertelde me dat mijn man is meegenomen door een andere vrouw, dat ze mijn man betoverde uit Brazilië, daarom haat hij me en wil hij ook dat we scheiden. toen vertelde hij me dat hij de betovering op mijn man moet uitwerpen die hem naar mij en de kinderen terugbrengt, hij deed echt van het uitbannen van de betovering en na 1 week belde mijn man me en hij vertelde me dat ik zou vergeven hij, hij begon zijn excuses aan te bieden op de telefoon en hij zei dat hij nog steeds van me houdt dat hij niet weet wat er met hem gebeurt waardoor hij mij en de kinderen achterlaat, ik zei hem om alsjeblieft naar huis te komen, want dit is niet iets wat we zouden moeten doen telefonisch praten, ik wil alleen dat hij terugkomt naar huis.
    zo komen we weer samen en mijn familie is nu weer gelukkig vandaag. heel erg bedankt MR EGBO voor wat je voor me hebt gedaan, ik zou vandaag niets zijn geweest, zo niet voor je grote betovering. ik wil je al mijn vrienden die al dit soort liefdesproblemen doormaken om hun man, vrouw of ex vriend en vriendin terug te halen om contact op te nemen via zijn privé e-mailadres dregbosolutioncenter@gmail.com en je probleem zal worden opgelost zonder enige vertraging. ik herhaal dit is het oude e-mailadres, dregbosolutioncenter@gmail.com hij vraagt ​​me om altijd zijn contact te geven aan elk orgaan dat het nodig heeft. allemaal bedankt en dankzij de heer Egbo voor zijn vriendelijkheid om mensen te helpen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een geweldig en inspirerend verhaal! Ik was zeven jaar getrouwd zonder enig kind, daarom begon mijn man vreemd te doen, kwam hij de laatste tijd thuis en besteedde hij geen tijd meer aan mij en hij scheidde van me. Dus ik werd erg verdrietig en verloren in het leven omdat mijn dokter me vertelde dat er geen manier is om zwanger te worden, dit maakt het leven echt ellendig voor me. totdat ik een vriend tegenkwam die mij via het internet over DR ODION vertelde, hoe hij veel vrouwen heeft geholpen met deze soortgelijke problemen die ik doormaak, dus nam ik contact met hem op: (drodion60@yandex.com) en legde hem uit . hij vertelde me wat ik moest geven voordat hij een re-gome spreuk kon uitbrengen om mijn man terug te brengen die ik deed en hij zond een krachtig gebed dat ik halverwege de avond had gezegd terwijl hij de liefdesbetovering uitsprak. Het was een wonder, 24 uur later kwam mijn enige man terug en verontschuldigde me voor alles wat hij gedaan heeft en vertelde me dat hij volledig klaar is om me te ondersteunen in alles wat ik wil, ik noem snel DR ODION en vertelde hem wat op dat moment aan het doorgaan en hij bereidde me ook een kruidengeneesmiddel voor, waarvan hij zei dat het elke ongewenste ziekte of infectie zou genezen die me ervan weerhield me op te vatten en instrueerde me toen hoe ik het moest gebruiken voordat ik met mijn man sprak. Nadat ik deze inheemse kruiden en wortel heb gebruikt, begon ik een paar weken later zwanger te worden, echt waar. Ik was zwanger. Ik heb net op de 1e van deze maand een babyjongen gekregen. Ik beloof de hele wereld op de hoogte te stellen van DR ODION voor het redden van mijn relatie en voor het geven van kinderen die ik vandaag met trots de mijne kan noemen. Voor elke vrouw die het onmogelijk acht, is hier een gelegenheid om te glimlachen en geluk te brengen voor uw familie. Neem contact op met DR ODION via e-mail op: (drodion60@yandex.com). of WhatsApp hem via +2349060503921 Inderdaad, hij is een God gestuurd om verloren geliefden terug te brengen en je geluk te brengen ...

      Verwijderen
    2. Wat een geweldig en inspirerend verhaal! Ik was zeven jaar getrouwd zonder enig kind, daarom begon mijn man vreemd te doen, kwam hij de laatste tijd thuis en besteedde hij geen tijd meer aan mij en hij scheidde van me. Dus ik werd erg verdrietig en verloren in het leven omdat mijn dokter me vertelde dat er geen manier is om zwanger te worden, dit maakt het leven echt ellendig voor me. totdat ik een vriend tegenkwam die mij via het internet over DR ODION vertelde, hoe hij veel vrouwen heeft geholpen met deze soortgelijke problemen die ik doormaak, dus nam ik contact met hem op: (drodion60@yandex.com) en legde hem uit . hij vertelde me wat ik moest geven voordat hij een re-gome spreuk kon uitbrengen om mijn man terug te brengen die ik deed en hij zond een krachtig gebed dat ik halverwege de avond had gezegd terwijl hij de liefdesbetovering uitsprak. Het was een wonder, 24 uur later kwam mijn enige man terug en verontschuldigde me voor alles wat hij gedaan heeft en vertelde me dat hij volledig klaar is om me te ondersteunen in alles wat ik wil, ik noem snel DR ODION en vertelde hem wat op dat moment aan het doorgaan en hij bereidde me ook een kruidengeneesmiddel voor, waarvan hij zei dat het elke ongewenste ziekte of infectie zou genezen die me ervan weerhield me op te vatten en instrueerde me toen hoe ik het moest gebruiken voordat ik met mijn man sprak. Nadat ik deze inheemse kruiden en wortel heb gebruikt, begon ik een paar weken later zwanger te worden, echt waar. Ik was zwanger. Ik heb net op de 1e van deze maand een babyjongen gekregen. Ik beloof de hele wereld op de hoogte te stellen van DR ODION voor het redden van mijn relatie en voor het geven van kinderen die ik vandaag met trots de mijne kan noemen. Voor elke vrouw die het onmogelijk acht, is hier een gelegenheid om te glimlachen en geluk te brengen voor uw familie. Neem contact op met DR ODION via e-mail op: (drodion60@yandex.com). of WhatsApp hem via +2349060503921 Inderdaad, hij is een God gestuurd om verloren geliefden terug te brengen en je geluk te brengen ...

      Verwijderen
  2. Al my lewe het ek nog nooit iets gesien wat so vinnig werk soos Dr.Agbazara spel nie. Ek is van New Jersey en my naam is Nicole na die kontak met Dr.Agbazara toe ek begin glo in die feit dat elke munt twee kante het. Toe my minnaar my verlaat het, het sy nooit gesweer om weer terug te kom nie, maar dankie dat, deur die hulp van Dr.Agbazara, my liefhebber binne 48 uur na my terugkom en ek wil ook ander mense hê wat hart gebreek het om te kontak. Agbazara deur middel van hierdie besonderhede hieronder wat via e-pos: ( agbazara@gmail.com ) of via Whatsapp op +234 810 410 2662 dan kan jy die wonders van Dr.Agbazara sien.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nadat mijn vriend van een jaar uit elkaar was gegaan, kon ik nauwelijks spreken zonder te huilen. Ik voelde me verblind en wist niet wat ik moest doen. Ik wist niet of ik hem terug kon krijgen en de angst was ondraaglijk. Ik heb een WhatsApp-chat geboekt met Dr odia, omdat ik niet volledig wist wat ik kon verwachten, maar omdat ik wist dat ik iemand nodig had die er eerder was geweest. Ik wilde onze relatie terug en dus wilde ik zeker weten dat ik alle begeleiding en middelen had om dat te doen. Dr. odia was gewoon geweldig. Zijn aanwezigheid kalmeert en ik zag dat hij oprecht om hem gaf. De dingen die hij voorstelde om [mijn vriendje] terug te krijgen, leken moeilijk, maar Dr. odia waarschuwde me dat ze dat wel zouden zijn. Maar ik wist dat ik hem wilde terughalen, dus volgde ik het plan dat Dr odia voor me oplegde. Binnen de week waren we weer bij elkaar en zijn we zo verliefd! Ik weet dat het niet altijd zo snel gaat, maar Dr. odia zei dat hij dacht dat het in mijn geval zo snel zou kunnen gebeuren - en dat gebeurde ook! Ik ben zo dankbaar en kan zeggen dat als je bent opgebroken en die persoon terug wilt krijgen, Dr odia de beste is! Ik zal nooit vergeten hoeveel hij me heeft geholpen! boek zijn e-mailadres en WhatsApp-nummer om je geliefde terug te krijgen, e-mail: odiasolutioncenter@gmail.com WhatsApp en Viber-nummer: +27638836445

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn namen zijn Grace Patane, ben hier om een ​​getuigenis te geven over hoe Dr. ODION me heeft geholpen. Na een relatie van 1/5 jaar met mijn vriend veranderde hij plotseling en stopte hij met regelmatig contact met me op te nemen, hij verzon excuses om me niet de hele tijd te zien. Hij beantwoordde mijn telefoontjes en mijn sms niet meer en hij zag me niet meer regelmatig. Ik begon hem toen verschillende keren met verschillende meisjes te betrappen, maar elke keer zei hij dat hij van me hield en dat hij wat tijd nodig had om na te denken over onze relatie. Maar ik kan niet stoppen met aan hem te denken, dus besloot ik om online te gaan en ik zag zoveel goede gesprekken over deze spreukenmaker genaamd Dr. ODION en ik nam contact met hem op en leg mijn problemen aan hem uit. Hij sprak een liefdesbetovering voor me uit die ik gebruik en na 24 uur kwam mijn vriend bij me terug en begon regelmatig contact met me op te nemen en we gingen na een paar maanden samenwonen en hij stond meer voor me open dan voorheen en hij begon meer tijd door te brengen met mij dan zijn vrienden. We zijn uiteindelijk getrouwd en we zijn nu 3 jaar gelukkig getrouwd met een zoon. Sinds Dr. ODION mij heeft geholpen, is mijn partner erg stabiel, trouw en dichter bij mij dan voorheen. Je kunt ook contact opnemen met deze spreukgever en je relatie laten herstellen. E-mail: (drodion60@yandex.com) Je kunt hem ook bellen en WhatsApp via zijn nummer +2349060503921

      Verwijderen
  4. Ik moet de wereld laten weten hoe ik werd geholpen door een man genaamd Dr Okpa bracht mijn man terug naar mij en mijn kinderen. Ik heb een echtelijke probleem gehad gedurende 2 jaar omdat mijn man besloot om mij en mijn kinderen in de steek te laten en een Indiase dame te volgen waarvan ik denk dat ze hem in de ban moet hebben gespeeld. Dus gelukkig voor mij om in contact te komen met Dr. Okpa die mijn man binnen 24 uur terugbracht en we leven gelukkig samen zoals nooit tevoren. Alle dank gaat uit naar Dr Okpa voor het helpen van mij, iedereen die daar is, help me alsjeblieft Dr. Okpa te bedanken voor het geweldige wat hij voor mij en mijn kinderen heeft gedaan. Je kunt Dr Okpa bereiken via zijn privémail: Okpatempleofsolution@gmail.com of WhatsApp bellen op +27814706201

    Petra Bean uit England.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik moet de wereld laten weten hoe ik werd geholpen door een man genaamd Dr Okpa bracht mijn man terug naar mij en mijn kinderen. Ik heb een echtelijke probleem gehad gedurende 2 jaar omdat mijn man besloot om mij en mijn kinderen in de steek te laten en een Indiase dame te volgen waarvan ik denk dat ze hem in de ban moet hebben gespeeld. Dus gelukkig voor mij om in contact te komen met Dr. Okpa die mijn man binnen 24 uur terugbracht en we leven gelukkig samen zoals nooit tevoren. Alle dank gaat uit naar Dr Okpa voor het helpen van mij, iedereen die daar is, help me alsjeblieft Dr. Okpa te bedanken voor het geweldige wat hij voor mij en mijn kinderen heeft gedaan. Je kunt Dr Okpa bereiken via zijn privémail: Okpatempleofsolution@gmail.com of WhatsApp bellen op +27814706201

    Petra Bean uit England.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goede dames en zachte mannen, mijn naam is Merel, ik wil graag mijn dank uitspreken aan de grote dokter Oboh die mijn geliefde terug heeft gekocht na alles te hebben geprobeerd waar hij de afgelopen 2 jaar na ons uiteenvallen nog niet van had geprofiteerd. Ik waardeer het grote werk van Dr. Oboh voor het terugbrengen van mijn vreugde binnen een interval van 24 uur, ik moet zeggen dat Dr. Oboh de grootste spreukengieter is die ooit leeft. Om te weten hoe krachtig Dr Oboh i iedereen die hulp nodig heeft, zal adviseren om vriendelijk contact met hem op te nemen via zijn privémail: obohtempleofanswer@gmail.com

    Land: Switzerland

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een geweldig en inspirerend verhaal! Ik was zeven jaar getrouwd zonder enig kind, daarom begon mijn man vreemd te doen, kwam hij de laatste tijd thuis en besteedde hij geen tijd meer aan mij en hij scheidde van me. Dus ik werd erg verdrietig en verloren in het leven omdat mijn dokter me vertelde dat er geen manier is om zwanger te worden, dit maakt het leven echt ellendig voor me. totdat ik een vriend tegenkwam die mij via het internet over DR ODION vertelde, hoe hij veel vrouwen heeft geholpen met deze soortgelijke problemen die ik doormaak, dus nam ik contact met hem op: (drodion60@yandex.com) en legde hem uit . hij vertelde me wat ik moest geven voordat hij een re-gome spreuk kon uitbrengen om mijn man terug te brengen die ik deed en hij zond een krachtig gebed dat ik halverwege de avond had gezegd terwijl hij de liefdesbetovering uitsprak. Het was een wonder, 24 uur later kwam mijn enige man terug en verontschuldigde me voor alles wat hij gedaan heeft en vertelde me dat hij volledig klaar is om me te ondersteunen in alles wat ik wil, ik noem snel DR ODION en vertelde hem wat op dat moment aan het doorgaan en hij bereidde me ook een kruidengeneesmiddel voor, waarvan hij zei dat het elke ongewenste ziekte of infectie zou genezen die me ervan weerhield me op te vatten en instrueerde me toen hoe ik het moest gebruiken voordat ik met mijn man sprak. Nadat ik deze inheemse kruiden en wortel heb gebruikt, begon ik een paar weken later zwanger te worden, echt waar. Ik was zwanger. Ik heb net op de 1e van deze maand een babyjongen gekregen. Ik beloof de hele wereld op de hoogte te stellen van DR ODION voor het redden van mijn relatie en voor het geven van kinderen die ik vandaag met trots de mijne kan noemen. Voor elke vrouw die het onmogelijk acht, is hier een gelegenheid om te glimlachen en geluk te brengen voor uw familie. Neem contact op met DR ODION via e-mail op: (drodion60@yandex.com). of WhatsApp hem via +2349060503921 Inderdaad, hij is een God gestuurd om verloren geliefden terug te brengen en je geluk te brengen ...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een geweldig en inspirerend verhaal! Ik was zeven jaar getrouwd zonder enig kind, daarom begon mijn man vreemd te doen, kwam hij de laatste tijd thuis en besteedde hij geen tijd meer aan mij en hij scheidde van me. Dus ik werd erg verdrietig en verloren in het leven omdat mijn dokter me vertelde dat er geen manier is om zwanger te worden, dit maakt het leven echt ellendig voor me. totdat ik een vriend tegenkwam die mij via het internet over DR ODION vertelde, hoe hij veel vrouwen heeft geholpen met deze soortgelijke problemen die ik doormaak, dus nam ik contact met hem op: (drodion60@yandex.com) en legde hem uit . hij vertelde me wat ik moest geven voordat hij een re-gome spreuk kon uitbrengen om mijn man terug te brengen die ik deed en hij zond een krachtig gebed dat ik halverwege de avond had gezegd terwijl hij de liefdesbetovering uitsprak. Het was een wonder, 24 uur later kwam mijn enige man terug en verontschuldigde me voor alles wat hij gedaan heeft en vertelde me dat hij volledig klaar is om me te ondersteunen in alles wat ik wil, ik noem snel DR ODION en vertelde hem wat op dat moment aan het doorgaan en hij bereidde me ook een kruidengeneesmiddel voor, waarvan hij zei dat het elke ongewenste ziekte of infectie zou genezen die me ervan weerhield me op te vatten en instrueerde me toen hoe ik het moest gebruiken voordat ik met mijn man sprak. Nadat ik deze inheemse kruiden en wortel heb gebruikt, begon ik een paar weken later zwanger te worden, echt waar. Ik was zwanger. Ik heb net op de 1e van deze maand een babyjongen gekregen. Ik beloof de hele wereld op de hoogte te stellen van DR ODION voor het redden van mijn relatie en voor het geven van kinderen die ik vandaag met trots de mijne kan noemen. Voor elke vrouw die het onmogelijk acht, is hier een gelegenheid om te glimlachen en geluk te brengen voor uw familie. Neem contact op met DR ODION via e-mail op: (drodion60@yandex.com). of WhatsApp hem via +2349060503921 Inderdaad, hij is een God gestuurd om verloren geliefden terug te brengen en je geluk te brengen ...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben GREAT DR AKHERE, de krachtige spell-founder die jouw probleem kan oplossen
    binnen 24 uur. Ik ben al meer dan 35 jaar een spell-caster
    en mijn werk spreekt enorm tot mij. u kunt contact met hem opnemen via mijn privé e-mailadres zazabatemple@yahoo.com of WhatsApp +38972751056

    Ga je via zo'n PREDICAMENT HIERONDER:

    (1) Wil je financieel rijk worden?
    (2) Wil je je ex terug?
    (3) Heb je altijd slechte dromen?
    (4) Wil je gepromoot worden op je werkplek?
    (5) Wil je dat vrouwen / mannen achter je aan rennen?
    (6) Wil je geestelijk krachtige magie?
    (7) Wil je een spirituele kracht voor cocaïnebedrijven?
    (8) Wil je zwanger worden?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ben zo opgewonden omdat mijn gebroken huwelijk is hersteld en mijn man is terug nadat hij mij en onze 2 kinderen heeft verlaten voor een andere vrouw. Na 8 jaar huwelijk zijn ik en mijn man in de een of de andere ruzie geweest totdat hij me uiteindelijk verliet en naar Swizerland verhuisde om bij een andere vrouw te zijn. ik voelde dat mijn leven voorbij was en mijn kinderen dachten dat ze hun vader nooit meer zouden zien. ik probeerde sterk te zijn alleen voor de kinderen, maar ik kon de pijnen die mijn hart kwelden niet beheersen, mijn hart was vervuld van verdriet en pijn omdat ik echt verliefd was op mijn man. Ik denk elke dag en nacht aan hem en wens altijd dat hij terug zou komen, ik was echt overstuur en ik had hulp nodig, dus ik zocht online naar hulp en kwam een ​​website tegen die suggereerde dat KABA kan helpen ex snel terug te krijgen. Dus ik vond dat ik hem moest proberen. Ik nam contact met hem op en hij vertelde me wat ik moest doen, en ik deed alles wat hij opdracht gaf om zijn instructies op te volgen, en hij deed ook een liefdesbetovering om me te verzoenen met mijn man, na 2 dagen later belde mijn man me en vertelde me dat hij mist me en de kinderen zo ontzettend, zo geweldig !! Dus dat was hoe hij binnen de 4 dagen terugkeerde, met veel liefde en vreugde, en hij verontschuldigde zich voor zijn fout, en voor de pijn die hij me en de kinderen veroorzaakte. Vanaf die dag was ons huwelijk nu sterker dan hoe het was manieren ervoor, Allemaal dankzij Kaba. hij is zo krachtig en ik besloot mijn verhaal te delen op de blog dat deze man een echte en krachtige spreukgieter is, die ik altijd zal bidden om lang te leven om zijn kinderen te helpen in de tijd van problemen, als je hier bent en je Ex nodig hebt terug of je man is verhuisd naar een andere vrouw, huil niet meer, neem nu contact op met deze krachtige spreuk. Hier is zijn contact: E-mail hem op: kabirarush123@gmail.com ik hou zo veel van je vader.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Spolehlivá a rychlá finanční půjčka od 50.000 Kč až do 4.500.000 Kč s nízkou úrokovou sazbou po celou dobu splácení od soukromého poskytovatele. Přehledná a srozumitelná smlouva, jasné podmínky poskytnutí bez nesmyslných poplatků. Jedná se o přímé poskytování, nikoli o placené zprostředkování. Zaručuji vám kompletní informovanost o podmínkách poskytnutí. Víc informací vám poskytnu na emailu: sopuchmichal2@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hallo, gelukkige nieuwjaarsvrienden, dit is het jaar van mijn getuigenis. Het wonder gebeurt nog steeds, lees mijn prachtige getuigenis. Ik kan niet eens uitleggen hoe alles is gebeurd, het werkt als een belofte van dokter Pellar, de grote man die God heeft gebruikt om de ware liefde van mijn huwelijk met zijn magie tot stand te brengen. Mijn man tekende zes jaar geleden een scheidingsbrief nadat een vriend ons huis had bezocht. We wonen in Maryland USA, al meer dan zes jaar hadden we twee kinderen samen, ter wille van mijn twee zonen, ik offer alles op om mijn huwelijkswerk te doen, na een paar maanden stopt mijn man dingen te doen zoals hij vroeger deed en wanneer Ik probeer hem te vertellen dat we uiteindelijk vechten, op een dag keek mijn man me in de ogen en zei dat het aan ons lag. Ik was zo verbaasd, dus ik vraag hem wat ik verkeerd heb gedaan, maar die arm, hij wilde een nieuw leven. Ik hou zoveel van mijn man dat ik geen dag kan leven zonder hem aan mijn zijde en mijn kinderen bij mij verder kunnen wonen. Mijn man verliet het huis voor vier maanden. geen telefoontjes of sms'jes van hem. Ik was zo bezorgd en schreeuwde de hele dag en nacht op het bord. Op een dag kwam hij dronken thuis met een document. Ik probeer met hem te praten, maar hij viel in slaap, dus toen hij sliep, moest ik naar Documenten kijken zo verrast om de scheidingspapieren te zien, dus ik las de scheidingsbrief en was zo geschokt om mijn naam op het document te zien. De volgende dag vraag ik hem wat dit betekent, maar hij wil dat een nieuw leven een gebed oproept om te stoppen met wat hij doet. die ochtend kwam er een vrouw die zei dat ze de advocaat van mijn man was. Ik liet haar binnen en liet haar toen weten wat er aan de hand was, en aan die kant zou ik een advocaat moeten zoeken, maar ik smeek haar dat ik geen geld of iemand heb die je kan helpen. Ik onderteken de scheidingsbrief en dat was het, vorig jaar vertelde een oude vriend van mij me dat mijn ex-man nu in de buurt van haar huis werkte en nu een jonge vrouw bij zich heeft, ik besloot om te zien wie zij was. Ik was geschokt toen ik dezelfde advocaat zag die ik begon te huilen. dan kan de kant van mijn vriend me helpen mijn man weer te herstellen, ze vertelde me over Doctor Pellar hoe hij heeft geholpen, dus mensen zeggen, dus ik hou thuis en lees een online blog over counseling / scheiding, ik las een getuigenis van een vrouw genaamd Mary Michael ook. Dokter Pellar hielp haar haar huwelijk terug te krijgen, ik heb nooit in magie geloofd, maar ik besloot het te proberen. Dus stuurde ik een e-mail naar drpellar@gmail.com, twee uur voordat hij me antwoordde, en ik vertelde hem alles over het huwelijksprobleem, hij beloofde me te helpen terug te keren naar mijn man. Dokter Pellar begeleidde me en vertelde me wat ik binnen deze zeven lunchdagen de magie van liefde moest doen. Ik volg alle instructies en doe wat je me vroeg om het goed te doen. Slechts drie dagen nadat de magie van liefde de lunch in de lucht was, belde mijn man me met een onbekend nummer. Ik was zo verrast dat mijn man nog steeds mijn telefoonnummer heeft om zo goed contact met me op te nemen. In het begin was mijn man zorgzaam en voelde hij zich schuldig omdat hij vele maanden alleen met mij en onze kinderen woonde zonder iets te zeggen, maar mijn man Raymond kwam 's nachts aan het kruis om zich te verontschuldigen. Ik ben zo blij, ik ben dankbaar voor wat Doctor Pellar me heeft geholpen. Ik raad het iedereen aan met een huwelijks- of partnerprobleem. Neem vandaag nog contact op met de arts Pellar om snel terug te keren naar je ware liefde.
    u kunt contact opnemen met de arts via zijn e-mail;
    drpellar@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik ben teruggekeerd met mijn ex-vriendje met de hulp van Dr. AJAYI, de beste online spell speller en ik raad Dr. AJAYI ten zeerste aan aan iedereen die hulp nodig heeft. Ik wil getuigen van hoe ik mijn vriend terug kreeg nadat hij uit elkaar ging, we zijn al 4 jaar samen, onlangs ontdekte ik dat mijn vriend een affaire had met een ander meisje, toen ik hem confronteerde, leidde dit tot ruzie en hij eindelijk uit elkaar gegaan, ik probeerde alles wat ik kon om hem terug te krijgen, maar het mocht allemaal niet baten tot ik een bericht in een relatieforum zag over een spell spell caster die mensen helpt hun verloren liefde terug te krijgen via Love spell, in eerste instantie betwijfelde ik het maar besloot om het eens te proberen, toen ik via zijn e-mail contact opnam met deze spell caster en hij me vertelde wat ik moest doen en ik deed het, toen deed hij een liefdespreuk voor mij. 48 uur later belde mijn vriend me echt en vertelde me dat hij me zo erg mist, zo geweldig !! Dus dat was hoe hij diezelfde dag terugkwam, met veel liefde en vreugde, en hij verontschuldigde zich voor zijn fout en voor de pijn die hij me veroorzaakte. Vanaf die dag was onze relatie nu sterker dan voorheen, allemaal dankzij Dr. AJAYI. Hij is zo krachtig en ik besloot mijn verhaal op internet te delen dat dr. AJAYI echte en krachtige spell caster die ik altijd zal blijven bidden om zijn kinderen te helpen in de tijd van problemen, als je hier bent en je hebt je ex terug nodig of je man is verhuisd naar een andere vrouw, huil niet meer, neem nu contact op met deze krachtige spreukspeler. Hier is zijn contactpersoon: e-mail hem op: Drajayi1990@gmail.com Je kunt zijn Whatsapp OF viber-nummer schrijven: + 2347084887094, BEDANKT aan Dr. AJAYI ..

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Mijn man was een liefhebbende en zorgzame man tot hij zonder enige reden veranderde. Hij stopte met voor mij en onze zoon te zorgen. Ik kwam er later achter dat hij een affaire had met een dame in het bedrijf waar hij werkt. Ik was er kapot van toen de dingen van kwaad naar erger gingen omdat hij zei dat hij wil scheiden. ik smeekte en huilde, maar hij stond erop dat zijn besluit was genomen en hij niet meer van me houdt. Kort het lange verhaal dat ik bijna opgaf tot ik een collega van mij openstelde over mijn huwelijksproblemen. Ze stelde me voor aan een spiritualist genaamd Koningin Zazi, die volgens haar een vriendin van haar hielp haar gebroken huwelijk te redden vanwege kinderloosheid. Ik besloot haar een proef te geven en nam contact met haar op via haar e-mail. Koningin Zazi vertelde me dat de andere dame een voodoo op mijn man gebruikte. Maar koningin Zazi was in staat om de Voodoo te breken en mijn man binnen 3 dagen te bevrijden. De dame kwam om te bekennen en om vergeving te pleiten.

      Vandaag leven we weer als één groot gelukkig gezin en mijn man werd zelfs gepromoveerd op zijn werkplek. Ik ben gekomen om groots te zeggen Dank je wel Koningin Zazi, ik hoop dat dit getuigenis je toekomt. Vrienden, help me alsjeblieft om dit te delen, omdat je misschien iemand bij je in de buurt helpt.

    Haar e-mail is: queenzazi1000@gmail.com

    WhatsApp-nummer: +447405594942

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Het beste spreekwoord in 2019 is Dr. Adeleke, de grote tovenaar van de Afrikaan, ik wil dit medium gebruiken om hem te bedanken voor het terugbrengen van mijn man, die me alleen vertelde dat ik de items moest leveren die nodig waren voor de betovering en wie ik deed en hij vertelde me nadat hij de items binnen 24 uur kreeg, je het resultaat ziet en hij is een man van zijn woorden, zal vandaag contact met hem opnemen en je probleem oplossen
    (1) als je altijd slechte dromen hebt.
    (2) Als u wilt dat uw vrouw / man naar u terug rent.
    (3) Als u een kind wilt.
    (4) Je wilt je man voor altijd binden om de jouwe te zijn.
    (5) Kanker of enige vorm van ziekte
    E-mail: aoba5019@gmail.com
    Dr. Adeleke ... Whatasapp: +27740386124

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Het beste spreekwoord in 2019 is Dr. Adeleke, de grote tovenaar van de Afrikaan, ik wil dit medium gebruiken om hem te bedanken voor het terugbrengen van mijn man, die me alleen vertelde dat ik de items moest leveren die nodig waren voor de betovering en wie ik deed en hij vertelde me nadat hij de items binnen 24 uur kreeg, je het resultaat ziet en hij is een man van zijn woorden, zal vandaag contact met hem opnemen en je probleem oplossen
    (1) als je altijd slechte dromen hebt.
    (2) Als u wilt dat uw vrouw / man naar u terug rent.
    (3) Als u een kind wilt.
    (4) Je wilt je man voor altijd binden om de jouwe te zijn.
    (5) Kanker of enige vorm van ziekte
    E-mail: aoba5019@gmail.com
    Dr. Adeleke ... Whatasapp: +27740386124

    BeantwoordenVerwijderen
  18. When I found Dr. OKISIN I was desperate in need of bringing my ex lover back. He left me for another woman. It happened so fast and I had no say in the situation at all. He just dumped me after 3 years with no explanation. I contact Dr. OKISIN through his Whats app number +2348109374702  and He told me me what i need to do before he can help me and i did what he told me to, after i provided what he wanted, he cast a love spell to help us get back together. Shortly after he did his spell, my boyfriend started texting me again and felt horrible for what he just put me through. He said that I was the most important person in his life and he knows that now. We moved in together and he was more open to me than before and then he started spending more time with me than before. Ever since Dr. OKISIN helped me, my partner is very stable, faithful and closer to me than before. I highly recommends Dr. OKISIN to anyone in need of help. Email: dr.okisinsolutiontemple@gmail.com Call him or add him on whatsapp via: +2348109374702  ..
    ,,,,...,,,,

    BeantwoordenVerwijderen
  19. PROFESSIONELE SPELL CASTER DIE JE MET LIEFDESPELL KAN HELPEN OM JE EX LOVER DRINGEND TERUG TE KRIJGEN NA BREAKUP / DIVORCE ZELFS ALS JE SITUATIE HOPELOOS LIJKT! CONTACT: omooguntempleofanswer@gmail.com IS ZEKER DE BESTE SPELL CASTER ONLINE EN ZIJN RESULTAAT IS 100% GARANTIE ..

    Na 3 jaar in een relatie met mijn vriendje, begon mijn vriendje uit te gaan met andere meisjes en me koude liefde te tonen, bij verschillende gelegenheden dreigde hij het uit te maken met me als ik hem zou durven vragen over zijn affaire met andere meisjes, ik was helemaal verwoest en verward totdat een oude vriend van mij me vertelde over een spell cast op internet DR OMOOGUN die mensen helpt met hun relatie en huwelijksprobleem door de krachten van liefde Spells, in eerste instantie betwijfelde ik of zoiets ooit bestaat, maar besloot het te geven een poging, toen ik contact met hem opnam, vertelde hij me alles wat ik moest doen en ik deed en hij hielp me een liefdespreuk uit te brengen en binnen 28 uur kwam mijn vriend terug naar mij en begon zich te verontschuldigen, nu is hij gestopt met uitgaan met meisjes en hij is voor altijd en voor altijd bij mij. Neem contact op met deze OMOOGUN spell Caster voor uw relatie of huwelijksprobleem.
    Hier is zijn contact..omooguntempleofanswer @ gmail.com
    OPROEP / WHATSAPP: +2348149416142

    BeantwoordenVerwijderen
  20. PROFESSIONELE SPELL CASTER DIE JE MET LIEFDESPELL KAN HELPEN OM JE EX LOVER DRINGEND TERUG TE KRIJGEN NA BREAKUP / DIVORCE ZELFS ALS JE SITUATIE HOPELOOS LIJKT! CONTACT: omooguntempleofanswer@gmail.com IS ZEKER DE BESTE SPELL CASTER ONLINE EN ZIJN RESULTAAT IS 100% GARANTIE ..

    Na 3 jaar in een relatie met mijn vriendje, begon mijn vriendje uit te gaan met andere meisjes en me koude liefde te tonen, bij verschillende gelegenheden dreigde hij het uit te maken met me als ik hem zou durven vragen over zijn affaire met andere meisjes, ik was helemaal verwoest en verward totdat een oude vriend van mij me vertelde over een spell cast op internet DR OMOOGUN die mensen helpt met hun relatie en huwelijksprobleem door de krachten van liefde Spells, in eerste instantie betwijfelde ik of zoiets ooit bestaat, maar besloot het te geven een poging, toen ik contact met hem opnam, vertelde hij me alles wat ik moest doen en ik deed en hij hielp me een liefdespreuk uit te brengen en binnen 28 uur kwam mijn vriend terug naar mij en begon zich te verontschuldigen, nu is hij gestopt met uitgaan met meisjes en hij is voor altijd en voor altijd bij mij. Neem contact op met deze OMOOGUN spell Caster voor uw relatie of huwelijksprobleem.
    Hier is zijn contact..omooguntempleofanswer @ gmail.com
    OPROEP / WHATSAPP: +2348149416142

    BeantwoordenVerwijderen
  21. OMG!!! Dit is zeker een schokkende en waarheidsgetrouwe getuigenis ... Mijn naam is Doretta Allison. Ik bezocht een forum hier op internet op 7 maart 2020, en ik zag een geweldig getuigenis van deze krachtige en geweldige spreukster genaamd DR OGUNDELE op het forum gedeeld door een andere dame ... Ik geloofde het nooit, omdat ik het nooit gehoord of gehoord heb leerde eerder iets over magie of betovering. Geen enkele ziel had mij kunnen beïnvloeden over magische spreuken, totdat DR OGUNDELE het voor mij deed en mijn huwelijk van 8 jaar uiteenvallen bij mij terugbracht en mijn man bij mij terugbracht. binnen 24 uur, net zoals ik eerder op internet over hem las, deed hij hetzelfde voor mij .. ik was echt verbaasd en geschokt toen mijn man neerknielde en smeekte om vergeving en dat ik hem terug accepteerde .. ik ben echt kort van uitdrukkingen, en ik weet niet hoeveel ik mijn waardering aan u moet overdragen DR OGUNDELE, u bent een God die naar mij en mijn hele familie is gestuurd. En nu ben ik weer een vreugdevolle vrouw. Ik heb een afspraak met hem gemaakt om zijn naam op elk forum te delen, daarom deel ik deze getuigenis hier, als je hulp nodig hebt, neem dan contact op met Dr. Ogundele via WhatsApp of Viber Chat: +27638836445.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hier is mijn getuigenis van een klant met een hartverwarmende schuldenaar (Claudia uit de Verenigde Staten). Sir, ik moest u terugschrijven, hoewel ik nu aan het werk ben om u te laten weten dat uw betovering met succes heeft gewerkt, en hij is bij mij teruggekomen net zoals u zei het meneer. Een mooie rode roos is zojuist naar mijn werk gebracht door de man over wie ik op 20 maart contact met je heb opgenomen. Meneer, ik ben zo blij om het aan de hele wereld te vertellen nu hij gisteren rond 18:00 uur door uw krachtige spreuken naar mij terugkeerde. Alles is verlopen zoals je het zei. Geen twijfel meer. Dit is voor mij eigenlijk moeilijk te geloven. Het is echt verrassend !! Heel erg bedankt Dr. ADELEKE voor het weven van uw magische krachten op mij, en voor het herenigen van mij en mijn ex samen met uw uiterste krachten. neem contact op voor hulp via Whatsapp +27740386124 of e-mail: aoba5019@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Omdat onze gezichten anders zijn, zijn onze problemen dat ik niet weet wat voor moeilijkheden je in het leven ervaart, maar ik wil dat je vandaag weet dat als je echt van je beproeving af wilt. Er is een oplossing voor jou. Ik wil een man genaamd Dr. Ajayi aan het publiek voorstellen, hij is een krachtige spellcaster en hij heeft me een jaar geleden geholpen mijn huwelijk te redden omdat mijn man het huis verliet en zei dat hij niet langer geïnteresseerd was in onze vakbond, het kwam als een schok voor mij omdat ik me niet kan herinneren dat we ruzie hebben gemaakt, later ontdekte ik dat hij bij een andere dame was, ik smeekte hem om naar huis te komen om bij mij en de kinderen te zijn, maar hij deed niet meer zelf, ik kwam er later achter dat hij is bezeten door de dame met wie hij is. Ik nam contact op met Dr. Ajayi en de charme was ongedaan gemaakt na 3 dagen na de betovering en mijn man keerde terug naar huis. Dr Ajayi is in staat om elk soort optreden uit te voeren. Neem contact met hem op Viber / WhatsApp: +2347084887094 of e-mail: drajayi1990@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  24. ik dank je chuby geweldig voor al je prachtige werken en geweldige werken die je voor mij hebt gedaan en de mensen om me heen, je bent inderdaad een geweldige spreukster, een vredesmaker. chubygreat heeft me veel geholpen in mijn huwelijk. een paar jaar geleden hadden ik en mijn vrouw wat problemen en dat leidde ertoe dat ze in het huis woonde. we hadden al twee kinderen samen, Natalie en Vanessa, die ik zo liefheb. ik hou zoveel van mijn familie dat ik alles kan doen. mijn vrouw Mabel verliet me en nam de kinderen vanwege ons misverstand en ik veroorzaakte alles, ik bedroog haar. ze verliet het huis en ik wist niet meer wat en hoe ik haar moest smeken, ik werd bijna gek toen ik op zoek ging naar een manier om ze terug te brengen, totdat ik de grote spellcaster in google tegenkwam. ik nam contact met hem op en hij stelde me een aantal vragen die ik beantwoordde en hij vertelde me wat ik moest doen en de dingen die ik moest bieden, ik dacht dat het allemaal oplichterij was, hoewel ik besloot het eens te proberen. Hij gaf me twee dagen de tijd om mijn vrouw terug te laten keren en zo werd alles in der minne opgelost. ze kwam alleen zonder dat ik naar haar toe ging en zei dat alles in orde was. en sindsdien heeft chubygreat@gmail.com velen die ik ken geholpen, want ik vertel mensen die met hetzelfde probleem worden geconfronteerd over deze geweldige man en ze hebben allemaal getuigd en bedankt. je kunt nu contact opnemen met chubygreat voor hulp bij elk probleem met zijn details Whatsapp +2348165965904 of e-mail chubygreat@gmail.com. Hij is de oplossing die je nu zoekt.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Mijn man verliet me 3 maanden geleden voor een andere vrouw en sindsdien is mijn leven vervuld van pijn, verdriet en een gebroken hart omdat hij mijn eerste liefde was met wie ik mijn hele leven heb doorgebracht. Een paar dagen geleden ontmoette ik een vriend van mij, ze vertelde me dat ze een paar getuigenissen had gezien van een spell-caster genaamd Dr. Ilekhojie dat hij binnen een paar dagen een geliefde terug kan brengen, ik lach het uit en zei dat ik niet geïnteresseerd ben, maar vanwege de liefde die mijn vriend voor mij had, ze raadpleegde namens mij de grote betoveringster en tot mijn grote verbazing belde mijn man me na 28 uur voor de eerste keer na drie maanden dat hij me mist en dat het hem zo spijt voor alles wat hij liet me doorgaan. Hij kwam terug naar mij en nu zijn we gelukkig samen. Ik kan het nog steeds niet geloven, omdat het hoogst ongelooflijk is. Dank u Dr. Ilekhojie voor het terugbrengen van mijn man en ook aan mijn lieve vriend die namens mij voorbede heeft gedaan, voor iedereen die de hulp van deze geweldige spell-caster hier nodig heeft, is contact e-mailadres: {gethelp05@gmail.com} of schrijf naar hem rechtstreeks op zijn whatsapp-nummer {+2348147400259}

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Toen ik uiteindelijk getuigenissen vond over deze toverspreider Dr. AJAYI, hoe heeft veel mensen geholpen hun geliefden en gebroken huizen terug te krijgen, nam ik contact met hem op via zijn WhatsApp-nummer: +2347084887094 omdat mijn vriend waar ik mijn hart en hij houdt van ik ook, maar plotseling veranderde hij en draaide me zijn rug toe en haatte me met passie voor Geen enkele reden dat hij het huis verliet en later hoorde ik dat hij bij een andere vrouw woonde, dit gedrag was heel vreemd alsof hij werd gemanipuleerd, hij blokkeerde me van al zijn contact met sociale media en ik kon niet met hem communiceren. Ik was wanhopig om mijn vriend terug te krijgen. Het leven zonder mijn vriend was een grote puinhoop voor mij omdat ik echt van hem hou en ik weet dat hij ook van mij houdt, ik zoek hulp van zijn goede vrienden en familieleden, maar geen geluk om terug te komen. Ik wilde een dramatische verandering en ik dacht dat magic of oplossing zou kunnen zijn. Nadat hij de resolutie met DR AJAYI had besproken, gaf hij me de hoop dat hij mijn relatie weer zou herstellen, omdat hij me al had verloofd. Ik had er vertrouwen in dat hij mijn vriend echt naar huis zou laten gaan en dat deed hij! Het is fantastisch wat deze geweldige spellcaster voor mij heeft gedaan, zijn hulp is van onschatbare waarde! Ik weet niet wat ik zonder DR AJAYI zou hebben gedaan. DR AJAYI doet zijn werk zo goed dat hij georganiseerd en zeer functioneel is, ik geloof dat hij de beste spellcaster is waar ik op kan rekenen als het gaat om allerlei spreuken, ik ben erg dankbaar dat zijn spreuken hebben gewerkt, als je hbtp , neem dan contact op hem via e-mail: [drajayi1990@gmail.com] of WhatsApp: +2347084887094 Ik verzeker je dat er dingen voor je zullen veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik deel graag mijn getuigenis over deze geweldige spreukdokter. Ik ben 34 jaar oud, ik ben op 25-jarige leeftijd getrouwd. Ik heb een kind en leefde gelukkig met mijn gezin. 9 maanden lang heb ik gezien hoe het gedrag van mijn man zo vreemd werd en ik begrijp niet echt wat er aan de hand was, hij pakte het huis uit naar een andere vrouw Ik hou zoveel van hem dat ik er nooit van droom hem te verliezen, ik probeer mijn mogelijk om ervoor te zorgen dat mijn man contact met me opneemt, maar het mocht niet baten, ik huil en zoek om hulp, ik besprak het met mijn beste vriendin MARGARET en ze beloofde me te helpen. Ze vertelde me over een man genaamd DR AJAYI. Ze vertelde me dat hij een zeer machtige man is en dat hij kan worden vertrouwd en dat er niets is met betrekking tot liefdeskwesties dat hij niet kan oplossen, en ze vertelde me hoe hij talloze mensen heeft geholpen hun relatie te herstellen. Ik was echt overtuigd en besloot het eens te proberen, dus nam ik contact op met zijn e-mail: drajayi1990@gmail.com Ik leg hem al mijn problemen uit, hij vertelde me dat ik me geen zorgen hoef te maken dat al mijn problemen onmiddellijk zullen worden opgelost. wat te doen om mijn man terug te krijgen en dat deed ik, zei hij na 3 dagen dat mijn man bij me terugkomt en begint te bedelen, en het gebeurde zoals hij zei, ik was zeer verrast, dit is zo geweldig. Ik ben heel blij dat mijn relatie nu heel hecht is en we allebei weer gelukkig leven. Als je een soortgelijk probleem hebt, neem dan nu contact met hem op (DRAJAYI1990@GMAIL.COM) OF WhatsApp OF Viber-nummer: + 2347084887094 en laat je probleem voor eens en altijd oplossen. Ik ben er een levend getuigenis van.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Een paar weken geleden zag ik een opmerking over Dr.Azaka Solution Temple, iemand die vertelde hoe hij haar heeft geholpen in zijn relatie.Ik nam ook contact met hem op omdat ik in mijn relatie met hetzelfde probleem werd geconfronteerd, vandaag kan ik Dr.Azaka Solution moedig aanbevelen. Tempel voor iemand die ook wordt geconfronteerd met het verbreken van zijn of haar relatie om vandaag contact met hem op te nemen voor hulp omdat hij me heeft geholpen mijn relatie weer normaal te maken, hier zijn de contactgegevens: Azakaspelltemple4@gmail.com of whatsapp hem +1(315)316-1521, dank u meneer God zegene u.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Ik ben overweldigd door vreugde dankzij Dr. Ilekhojie. Mijn man verliet me een paar jaar geleden voor een andere vrouw en ik was er kapot van omdat ik hem nooit iets verkeerds heb gedaan, ik bleef achter met mijn twee kinderen en een baan die weinig betaalt. Ik gaf het bijna op tot ik online een getuigenis zag over Dr. Ilekhojie en ik besloot contact met hem op te nemen. Ik legde hem mijn probleem uit en hij verzekerde me dat ik na 24 uur een positief resultaat zal zien, verrassend genoeg kwam mijn man de dag na de spreuk terug en smeekte me hem te vergeven en beloofde nooit te vertrekken. Mijn man is nu zes maanden terug en we hebben nog nooit problemen gehad, ik ben blij dat ik niet aan Dr. Ilekhojie heb getwijfeld, want hij kan problemen zeker oplossen. Je kunt hem nu ook contacteren voor hulp E-mail: (gethelp05@gmail.com) Viber / WhatsApp: +2348147400259

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Dankzij een geweldige man genaamd Dr Ajayi, was ik in staat om me met mijn man te verzoenen na een lange periode van scheiding met de hulp van een spreukenmaker, mijn man verliet het huis en zei dat hij niet meer geïnteresseerd was in ons huwelijk. Ik smeek hem om te komen thuis, maar hij zei dat hij het huwelijk beu is en wil scheiden, ik zag een getuigenis van een dame die zei dat de spreukenmaker haar hielp bij het vinden van een lucratieve baan, dus nam ik contact op met de spreukenmaker voor hulp, ik legde mijn situatie uit aan de spreukenmaker Dr. Ajayi en er werd mij verteld wat ik moest doen, ik volgde alle instructies van Dr. Ajayi en tot mijn grootste verbazing kwam mijn man na drie dagen weer thuis en op dit moment leven we in vrede. als je hulp nodig hebt in je echtelijke huis of relatie, neem dan contact op met dr Ajayi via viber of Whatsapp: +2347084887094 of e-mail: drajayi1990@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Ik kreeg een heel serieus gevecht met mijn vriend, wat leidde tot onze breuk, ik maakte me zorgen over onze relatie omdat ik zoveel van mijn vriend hou en hem niet wilde verliezen, dus besloot ik een oplossing op internet te zoeken toen ik zag verschillende getuigenissen van mensen die Heer Bubuza bedankten voor het herenigen van hun relatie, dus nam ik onmiddellijk contact op met Heer Bubuza op WhatsApp: +1 505 569 0396 en vertelde hem mijn relatieproblemen, Hij reageerde en beloofde me te helpen. Hij verzekerde me dat ik de resultaten binnen 12 tot 16 uur zal zien. Ik deed wat hij me had opgedragen, 15 uur later belde mijn vriend me huilend op en smeekte me om te vergeven en hem terug te accepteren.. Lord Bubuza is geweldig en ik kan niet stoppen hem te bedanken. Neem contact met hem op voor hulp via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: ( lordbubuzamiraclework@hotmail.com )

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Nadat mijn vriend van een jaar het met me had uitgemaakt, kon ik nauwelijks praten zonder te huilen. Ik voelde me verblind en wist niet wat ik moest doen. Ik wist niet of ik hem terug kon krijgen en de angst was ondraaglijk. Ik zocht het internet af en na het lezen van talloze artikelen en websites over spreuken, kwam ik Heer Zakuza nummer + 1 (740) 573-9483 tegen. Ik wilde onze relatie terug en daarom wilde ik ervoor zorgen dat ik alle mogelijke begeleiding en middelen had om dat te doen. Heer Zakuza verzekerde me dat mijn vriend bij me terug zou komen. Dus ik volgde de instructies en plannen die Heer Zakuza voor me had opgesteld en binnen 48 uur waren we weer bij elkaar en we zijn zo verliefd! Ik weet dat het niet altijd zo snel gebeurt, maar Heer Zakuza zei dat hij spreuken effectief zijn en dat deed het ook! Ik ben zo dankbaar en ik kan zeggen dat als je het uitgemaakt hebt en die persoon terug wilt krijgen, Heer Zakuza de beste is! Ik zal nooit vergeten hoeveel hij me heeft geholpen! E-mail hem nu via: lordzakuza7@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Heeft u een misverstand met uw geliefde dat heeft geleid tot het uiteenvallen en u heeft geprobeerd zich met hem of zij te verzoenen, maar hij / zij geeft u geen positieve reactie en u voelt dat er iets niet goed gaat in uw relatie en u hebt een snelle oplossing nodig , neem vandaag contact op met dr. Ajayi en zorg ervoor dat je liefdesleven voor het beste terugkomt met je ex, dr. Ajayi heeft me geholpen om de vrede in mijn huis te herstellen omdat mijn man me 9 maanden heeft verlaten en met een andere vrouw heeft gewoond en nooit wilde kom terug naar huis maar met de hulp van de spreukgooier Dr. Ajayi kwam hij na 3 dagen terug naar huis nadat een krachtige herstelbetovering was gedaan door Dr. Ajayi. Dus als je een snelle oplossing nodig hebt in je relatie of huwelijk met de hulp van een spreukmaker, neem dan nu contact op met Dr Ajayi via e-mail: drajayi1990@gmail.com of Viber / Whatsapp:
    +2347084887094

    Hij kan ook de volgende spreuk hieronder uitvoeren
    1. Loterij-spreuk
    2 Veel geluksspreuk
    3. Spell om de zaak voor de rechtbank te winnen
    4. zwangerschapsspreuk
    enzovoort..

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Lees en neem ook contact op met DR ISIKOLO als je een krachtige liefdesbetovering nodig hebt om je verbroken relatie te herstellen.
    Ik ben gescheiden van mijn man toen ik zes maanden zwanger was van mijn tweede kind. We hadden non-stop ruzie en ruzie gehad sinds de dag dat ons eerste kind werd verwekt, geen liefde of vertrouwen meer van hem, dus hij scheidde van mij. En al die tijd heb ik allerlei verschillende manieren geprobeerd om hem terug te krijgen, ik heb ook een aantal verschillende spell casters hier in mijn land geprobeerd, maar geen van hen kon Richard bij mij terughalen. Alleen dr. ISIKOLO garandeerde me een dringende spreuk van 48 uur en hij verzekerde me dat mijn man weer bij me zal zijn. Ik schrijf u om u te bedanken en diep te bedanken voor het nakomen van uw beloften en voor het gebruik van uw begaafde en grote krachten om hem terug naar huis te brengen. Ik vond het geweldig om te weten dat je gespecialiseerd bent in het herenigen van geliefden. Dank u, mijnheer, dat u me door de ergste tijden van mijn leven heen hebt geholpen, omdat u zo'n geweldige spreukmaker bent en dat u me een liefdesbetovering hebt gegeven die me zoveel vreugde heeft gebracht in mijn huwelijk. Mijn man is terug en beloof me nooit meer te verlaten. Als je aan zijn bekwaamheid twijfelt, vertrouw me dan. Je moet een gok wagen. Het loont op manieren die je je niet eens kunt voorstellen. Als je hun op dit moment bent en je hebt een krachtige en dringende liefdesbetovering nodig om je ex terug te brengen, neem dan nu contact op met DR ISIKOLO, dan is hij het enige antwoord om je verbroken relatie of huwelijk te herstellen. E-mail: isikolosolutionhome@gmail.com of zijn WhatsApp: +2348133261196.

    BeantwoordenVerwijderen
  35. We hebben samen een dochter, maar hij blijft vals spelen. Hij kwam op een dag thuis en zei dat het voorbij was tussen ons, hij zei ook dat hij verliefd was op iemand anders, ik was in de war en ik vraag om hulp van mijn vriend.. Ze vertelde me hoe heer Bubuza haar gebroken huwelijk herstelde na twee jaar scheiding. Ik nam contact op met Lord Bubuza voor hulp via WhatsApp:: +1 505 569 0396 en hij beloofde mij ook te helpen met zijn spreuk. Ik volgde zijn instructies en alles gebeurde binnen 12 tot 16 uur, precies zoals Lord Bubuza me had beloofd. Mijn vriend kwam huilend terug en smeekte me om hem te vergeven, ik was verrast, alles gebeurde binnen 15 uur nadat de betovering was uitgesproken.. Heer Bubuza is als een God op aarde omdat hij een probleemoplosser is. Neem contact op met heer Bubuza voor hulp via whatsapp::// +1 505 569 0396 // of via e-mail:: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Dankzij een geweldige man genaamd dr Ajayi kon ik me met mijn man verzoenen na een scheiding van een jaar, mijn vriend, die een bankier is, stelde me aan hem voor omdat hij haar hielp bij het krijgen van promotie bij de bank waar ze mee werkt, met zijn voorouderlijke krachten aan hem doorgegeven door zijn voorouders. als je de hulp nodig hebt van een spreukenmaker bij een probleem waar je doorheen gaat of je huwelijksleven, wees dan niet verlegen, ik raad je aan om contact op te nemen met dr. Ajayi de spreukenmaker op Whatsapp: +2347084887094 of e-mail: drajayi1990@gmail.com voor een snelle oplossing

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Ik ben 32 jaar oud. Ik ben nu 5 jaar bij mijn vriend. De relatie begon goed met een goede noot, ik had een beste vriend genaamd Zoek, we brachten onze tijd altijd samen door als beste vrienden. Ik stelde haar zelfs voor aan mijn vriend Richard en hij werd zo dol op haar. Eerst dacht ik dat er niets aan de hand was, maar ze weet dat Richard van me houdt en ik vertrouwde ook Richard, voor zover ik ze allebei thuis laat om boodschappen te halen. Voor mij dacht ik dat alles goed ging, tot mijn grootste verbazing toen mijn vriend zich raar begon te gedragen, zijn telefoon voor me verstopte, uitging om telefoontjes te ontvangen, enz. Dit is iemand die ik zelfs aan mijn ouders heb voorgesteld. Dus besloot ik mijn beste vriendin Zoe op een trouwe dag in vertrouwen te nemen, in plaats daarvan betrapte ik haar terwijl mijn vriend de liefde bedreef, Richard was niet eens nuchter, hij beschuldigde me ervan dat ik onaangekondigd iemands huis was binnengevallen in de mate dat ze me wegdreven eigen beste vriend nam mijn vriend van me af. Ik heb de hele nacht mijn ogen gehuild, ik heb zijn ouders gebeld om hem te smeken bij me terug te komen, maar het mocht niet baten. Totdat ik hoorde dat dr. Ajayi een geweldige spreukmaker was, nam ik contact met hem op en legde mezelf aan hem uit, hij liet me begrijpen dat mijn vriend gemanipuleerd is, hij vertelde me wat ik moest doen en hij sprak enkele spreuken uit om hem te bevrijden. Ik was verbaasd, mijn vriend kwam bij me terug 3 dagen nadat ik contact had opgenomen met Dr Ajayi, Richard bekende dat het niet zijn schuld was dat mijn beste vriend hem verleidde en manipuleerde, dat is nu allemaal verleden tijd, vandaag zijn we samen gelukkig en getrouwd met onze eerste zoon. Als je de hulp nodig hebt van een spell-caster voor wat voor soort levensproblemen dan ook, raad ik je aan contact op te nemen met Dr Ajayi op viber of Whatsapp: +2347084887094 of e-mail: drajayi1990@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Ik was het slachtoffer van een zeer gewelddadige relatie. Mijn vriend kon het niet schelen en elke keer dat ik probeerde de relatie te verlaten, zal hij terug blijven komen om me te smeken en als ik weer bij hem ben, zal hij zo mishandelen dat ik wist dat er iets mis was, dus ik zoek hulp op internet wanneer Ik zag getuigenissen van mensen die heer Bubuza waardeerden voor het herenigen van hun relatie, dus nam ik contact met hem op via whatsapp en vertelde hem mijn probleem. Hij beloofde me dat hij me zou helpen, dus ik geloofde hem en probeerde het, ik deed wat hij me had opgedragen en mijn vriend kwam terug en smeekte me om te vergeven en hem terug te accepteren.. Eerst dacht ik dat hij zo grof zou zijn als vroeger, maar het is nu 2 jaar geleden dat Lord Bubuza ons herenigde met zijn spreuk en we zijn nu gelukkig getrouwd.. Lord Bubuza is echt en nu geloof ik dat hij als een God op aarde is. Neem contact met hem op via whatsapp: +1 505 569 0396 of via e-mail:: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Ik kan me nooit voorstellen dat ik dit zou doen, maar ik heb geen keus omdat mijn hart vol vreugde is, mijn man heeft mij en mijn kinderen 2 jaar verlaten en samenwonen met een andere vrouw, ik hou echt van hem en smeekte hem om terug naar huis te komen, maar hij zei hij is moe van onze verbintenis als man en vrouw. Dit was een schok voor mij omdat we geen ruzie maakten toen hij ons huis verliet, ik was in de gelegenheid om Dr Ajayi online tegen te komen, hij is een krachtige spreukmaker en ik legde hem mijn situatie uit en hij opende mijn ogen voor de reden waarom mijn man zich gedraagt ​​zoals hij doet, dr. Ajayi sprak een liefdesbetovering voor me uit en binnen 3 dagen is mijn man weer thuis, hij ging op zijn knieën zitten en verontschuldigde zich voor zijn onrecht dat hij mij en de kinderen heeft aangedaan en vandaag leven we gelukkig . U kunt contact opnemen met dr. Ajayi op zijn e-mail: drajayi1990@gmail.com of Whatsapp / Viber: +2347084887094 voor alles wat uw hart dwarszit en u zult blij zijn dat u het gedaan heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Hoe een krachtige spreukmaker genaamd Dr. AJAYI me hielp mijn geliefde binnen 48 uur terug te brengen. mijn geliefde die het sinds juni jongstleden met me heeft uitgemaakt en al mijn pogingen om hem te herstellen zijn tevergeefs geweest. Ik hou zoveel van hem dat ik elke keer als ik hem met een ander meisje zie, boos zal worden. Dus op een dag ging ik op internet toen ik het getuigenis van een vrouw zag. Hoe deze grote man, DR AJAYI genaamd, haar hielp om zich met haar man te verzoenen. Gelukkig voor mij heeft ze het contact van DR AJAYI laten vallen. Dus ik belde snel het nummer en stuurde hem na ongeveer 2 uur ook een bericht per e-mail, hij belde me terug en hij beantwoordde mijn e-mail. Ik heb hem alles uitgelegd en hij gaf me volledige informatie over het proces en de te nemen maatregelen. Hij zei dat hij wat dingen nodig had om voor me te bidden, wat ik ook deed. Ik deed mijn best om ervoor te zorgen dat mijn gebeden waren afgelopen en binnen 48 uur, zoals hij me al had verzekerd, kwam mijn geliefde me smeken om vergeving te vragen, hij houdt nu van me, koestert en belooft dat hij me nooit meer zal verlaten . Dankzij DR AJAYI kan je hem ook een e-mail sturen: drajayi1990@gmail.com of zijn WhatsApp of VIBER: +2347084887094 en wees gerust van de oplossing, want hij is gewoon de beste die je kunt vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Ik verloor mijn man aan een andere vrouw, na 4 jaar huwelijk. We hadden een mooi huwelijk maar hij begon een relatie met een collega die hem achterna zat. Hij woont in de buurt van zijn werk en weigerde met me te praten of terug naar huis te komen. Ik was zo kapot van en vond het moeilijk om ermee om te gaan. Ik werd erg ongerust en had hulp nodig. Toen ik op een dag op internet aan het browsen was, kwam ik een opmerking van Amber tegen die suggereerde dat de geestelijke vader, baba genaamd, haar hielp haar huwelijksproblemen op te lossen en haar verbroken relaties te herstellen, enzovoort. Dus ik vond dat ik hem eens moest proberen. Ik nam contact met hem op via de e-mail die ik op de getuigenis zag en hij sprak een spreuk voor me uit. 3 dagen later kwam mijn man naar me toe en verontschuldigde zich voor de fouten die hij had gemaakt en beloofde hij het nooit meer te doen. Sindsdien is alles weer normaal. Ik en mijn gezin leven weer gelukkig samen. Allemaal dank aan deze baba voor wat hij voor mij heeft gedaan. Als je een spreuk-caster nodig hebt die een spreuk kan uitspreken die echt werkt, raad ik je aan contact met hem op te nemen. Hij zal je niet teleurstellen. Ik geef je 100% garantie dat hij je zal helpen, want ik ben een levende zwakte. Zijn e-mailadres is babaokojiesolution@gmail.com.
    En mijn whats-app-telefoonnummer is dit +16163684004, je kunt me schrijven op whats-app voor het geval je meer informatie nodig hebt over de spirituele vader.
    Ik ben luis uit nederland, maar baseren op belastingen verenigde staat. bedankt voor het lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Ik verloor mijn man aan een andere vrouw na 4 jaar huwelijk. We hadden een mooi huwelijk, maar hij begon een relatie met een collega die hem achterna zat. Hij woont in de buurt van zijn werk en weigerde met mij te praten of naar huis te komen. Ik was zo kapot van en vond het moeilijk om ermee om te gaan. Ik werd erg ongerust en had hulp nodig. Toen ik op een dag door het internet aan het browsen was, kwam ik een opmerking van Amber Luke tegen die suggereerde dat Dr. Ilekhojie haar hielp haar huwelijksproblemen op te lossen, verbroken relaties te herstellen, enzovoort. Dus ik vond dat ik hem eens moest proberen. Ik nam contact met hem op en hij deed een spreuk voor me. Twee dagen later kwam mijn man naar me toe en verontschuldigde zich voor het onrecht dat hij had begaan en beloofde hij het nooit meer te doen. Sindsdien is alles weer normaal. Ik en mijn familie leven weer gelukkig samen. Allemaal dankzij Dr. Ilekhojie. Als je hulp nodig hebt, raad ik je aan contact met hem op te nemen. Hij zal je niet teleurstellen. Ik geef je 100% garantie dat hij je zal helpen. Zijn e-mail gethelp05@gmail.com En bereik hem ook op WhatsApp / Viber-nummer: +2348147400259

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Omdat onze gezichten anders zijn, zijn onze problemen ook. Ik weet niet welke moeilijkheid u in het leven ervaart, maar ik wil dat u vandaag weet dat als u echt uit uw beproeving wilt komen. Er is een oplossing voor jou. Ik wil een man genaamd Dr Ajayi aan het publiek voorstellen, hij is een krachtige spreukmaker en hij hielp me een jaar geleden mijn huwelijk te redden omdat mijn man het huis verliet en zei dat hij niet langer geïnteresseerd is in onze verbintenis, het kan als een schok voor mij omdat ik me niet kan herinneren dat we ruzie hadden, later kom ik erachter dat hij bij een andere dame was, ik smeekte hem om terug naar huis te komen om bij mij en de kinderen te zijn, maar hij handelde niet meer zelf, ik kwam er later achter dat hij is bezeten van een charme door de dame met wie hij is. Ik nam contact op met dr. Ajayi en de charme werd ongedaan gemaakt na 3 dagen van de betovering en mijn man keerde terug naar huis. Dr. Ajayi is in staat elke soort spreuk uit te voeren, maar zijn dienst is niet gratis. Neem contact met hem op via Viber / WhatsApp: +2347084887094 of e-mail: drajayi1990@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  44. GROETEN AAN HET PUBLIEK !!!

    U bent van harte welkom bij Dr Ajayi solution home waar alles mogelijk is, bent u gescheiden door uw man of vrouw en wilt u graag uw EX terug krijgen?
    Werkt je relatie niet zoals het hoort en heb je een permanente oplossing nodig voor je relatie of een ander probleem?
    Wil je met spreuk een rechtszaak winnen?
    lot voor loterij- en gokwinsten?
    Lijdt u aan een ziekte en heeft u een genezer of genezing nodig?
    Ben je single en wil je een soulmate?
    Spell om een groot contract te winnen?
    HEB JE EEN GOEDE CHARME VAN GELUK NODIG?

    Bel en Whatsapp + 2347084887094
    viber: +2347084887094
    E-mail: drajayi1990@gmail.com

    Dr. Ajayi hielp me om me te verzoenen met mijn lieve vrouw na bijna 15 maanden van scheiding, ik dacht eerst dat het niet zou werken, maar vandaag ben ik een levend getuigenis van zijn grote macht en hij is een echte man.

    BeantwoordenVerwijderen
  45. Mijn naam is Mia. Ik deel vandaag mijn getuigenis met de wereld. Ik kan me nooit voorstellen dat ik dit zou doen, maar ik ben vol vreugde en ik wil dat anderen ook hun hulp hebben. Als verpleegster heb ik twee kinderen en mijn man heeft mij en onze kinderen zonder enige uitleg in de steek gelaten hij is net het huis uit gegaan en het volgende dat ik hoorde is dat hij een andere vrouw ziet, ik deed mijn best om hem weer thuis te krijgen, maar hij gedroeg zich vreemd tegenover me. Ik was gefrustreerd en kapot, ik zocht hulp vanuit verschillende invalshoeken totdat ik een bericht zag over dr. Ajayi, een spreukmaker. Ik nam contact op met dr. Ajayi, die me vertelde wat ik moest doen. Hij verzekerde me dat hij een spreuk zal uitspreken en dat alles binnen drie dagen goed zal komen, maar ik was sceptisch, ik dacht erover na voordat ik eindelijk weer contact met hem opnam, we gingen samen door het proces en tot mijn verbazing werkte de spreuk en mijn man is naar huis teruggekeerd en knielde om vergeving te smeken, maar de eerste was een verrassingsoproep van hem omdat we ongeveer 6 maanden niet hebben gepraat. Dr. Ajayi is echt een man van zijn woorden. Als u problemen heeft in uw relatie of enig aspect van uw leven, neem dan contact op met de spreukmaker Dr. Ajayi voor een blijvende oplossing.

    E-mail: drajayi1990@gmail.com
    WhatsApp-nummer: + 2347084887094

    BeantwoordenVerwijderen
  46. Mijn man heeft me de afgelopen maanden in de steek gelaten en weigert terug te komen omdat hij werd vastgehouden door een vrouw die hij net ontmoette, daarvoor heb ik geleden en het is een enorme strijd geweest, maar ik besluit het te doen alle middelen om ervoor te zorgen dat mijn man en ik weer bij elkaar komen zoals het vroeger was, toen ging ik daar online en zag ik zoveel goede gesprekken over deze spreukenmaker wiens e-mail is (gethelp05@gmail.com). Dus ik moest contact met hem opnemen en mijn probleem aan hem uitleggen en in slechts 48 uur, zoals hij had beloofd, kwam mijn man thuis en was zijn gedrag terug naar de man met wie ik trouwde. Ik kan dr. Ilekhojie niet bedanken voor wat hij voor mij heeft gedaan. Neem contact met hem op als u een soortgelijk probleem heeft. E-mail: gethelp05@gmail.com
    Whatsapp / Viber: + 2348147400259

    BeantwoordenVerwijderen
  47. Mijn namen zijn Grace Patane, ben hier om een ​​getuigenis te geven over hoe Dr. ODION me heeft geholpen. Na een relatie van 1/5 jaar met mijn vriend veranderde hij plotseling en stopte hij met regelmatig contact met me op te nemen, hij verzon excuses om me niet de hele tijd te zien. Hij beantwoordde mijn telefoontjes en mijn sms niet meer en hij zag me niet meer regelmatig. Ik begon hem toen verschillende keren met verschillende meisjes te betrappen, maar elke keer zei hij dat hij van me hield en dat hij wat tijd nodig had om na te denken over onze relatie. Maar ik kan niet stoppen met aan hem te denken, dus besloot ik om online te gaan en ik zag zoveel goede gesprekken over deze spreukenmaker genaamd Dr. ODION en ik nam contact met hem op en leg mijn problemen aan hem uit. Hij sprak een liefdesbetovering voor me uit die ik gebruik en na 24 uur kwam mijn vriend bij me terug en begon regelmatig contact met me op te nemen en we gingen na een paar maanden samenwonen en hij stond meer voor me open dan voorheen en hij begon meer tijd door te brengen met mij dan zijn vrienden. We zijn uiteindelijk getrouwd en we zijn nu 3 jaar gelukkig getrouwd met een zoon. Sinds Dr. ODION mij heeft geholpen, is mijn partner erg stabiel, trouw en dichter bij mij dan voorheen. Je kunt ook contact opnemen met deze spreukgever en je relatie laten herstellen. E-mail: (drodion60@yandex.com) Je kunt hem ook bellen en WhatsApp via zijn nummer +2349060503921

    BeantwoordenVerwijderen
  48. Mijn namen zijn Grace Patane, ben hier om een ​​getuigenis te geven over hoe Dr. ODION me heeft geholpen. Na een relatie van 1/5 jaar met mijn vriend veranderde hij plotseling en stopte hij met regelmatig contact met me op te nemen, hij verzon excuses om me niet de hele tijd te zien. Hij beantwoordde mijn telefoontjes en mijn sms niet meer en hij zag me niet meer regelmatig. Ik begon hem toen verschillende keren met verschillende meisjes te betrappen, maar elke keer zei hij dat hij van me hield en dat hij wat tijd nodig had om na te denken over onze relatie. Maar ik kan niet stoppen met aan hem te denken, dus besloot ik om online te gaan en ik zag zoveel goede gesprekken over deze spreukenmaker genaamd Dr. ODION en ik nam contact met hem op en leg mijn problemen aan hem uit. Hij sprak een liefdesbetovering voor me uit die ik gebruik en na 24 uur kwam mijn vriend bij me terug en begon regelmatig contact met me op te nemen en we gingen na een paar maanden samenwonen en hij stond meer voor me open dan voorheen en hij begon meer tijd door te brengen met mij dan zijn vrienden. We zijn uiteindelijk getrouwd en we zijn nu 3 jaar gelukkig getrouwd met een zoon. Sinds Dr. ODION mij heeft geholpen, is mijn partner erg stabiel, trouw en dichter bij mij dan voorheen. Je kunt ook contact opnemen met deze spreukgever en je relatie laten herstellen. E-mail: (drodion60@yandex.com) Je kunt hem ook bellen en WhatsApp via zijn nummer +2349060503921

    BeantwoordenVerwijderen
  49. Ik las enkele getuigenissen van Dr. Ajayi over hoe hij veel mensen hielp hun geliefden in een week terug te brengen met een liefdesbetovering. Ik had problemen met mijn geliefde, dus besloot ik contact met hem op te nemen omdat ik zo veel van mijn man houd. hij verliet het huis en zei dat hij niet meer zonder reden geïnteresseerd was in de relatie, ik was in shock. Ik heb contact opgenomen met dr. Ajayi en hij vertelden me dat mijn vriend bij me terug zou komen, dr. Ajayi maakte een liefdesbetovering en dit deed mijn vriendje opengaan om te zien hoeveel we van elkaar houden en hij kwam terug naar huis. Terwijl ik dit getuigenis schrijf, ben ik het gelukkigste meisje op aarde. mijn vriend en ik leiden een gelukkig leven en onze liefde is nu sterker dan voordat we uit elkaar gingen. Allemaal dankzij dr. Ajayi voor het buitensporige werk dat hij voor me deed, me helpen terug te komen bij mijn geliefde. als u problemen ondervindt en een snelle oplossing wilt, neem dan contact op met dr. Ajayi op e-mail: drajayi1990@gmail.com of Viber / Whatsapp: +2347084887094 hij is een betrouwbare man.

    BeantwoordenVerwijderen
  50. Bent u een vrouw die op zoek is naar de vrucht van de baarmoeder, u wilt de stemmen van kinderen in uw huis horen, maar u bent niet zwanger geworden, maak u geen zorgen meer, want Dr. Ajayi zal u helpen om zelf een baby te krijgen, dat was ik geconfronteerd met een soortgelijke situatie wanneer een man getuigt hoe de grote spreukenmaker Dr. Ajayi hem hielp om zijn geliefde vrouw terug naar huis te krijgen na 9 maanden van scheiding, ik reik naar dr. kruidendrankje voor mij dat ik nam en in drie maanden tijd was ik zwanger van een jongen en een meisje, ik ben nu een trotse moeder en mijn huis is in vrede geweest. neem contact op met Dr Ajayi, de spreukgever voor elke levenssituatie, hij is een goede man. Viber of WhatsApp: + 2347084887094 of e-mail: drajayi1990@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  51. Mijn naam is Jennifer Woodward en ik kom uit Canada. hier is mijn korte getuigenis van hoe ik mijn liefde terugkreeg ... Na 5 jaar huwelijk kregen mijn man en ik ruzie totdat hij me uiteindelijk verliet en met een andere vrouw naar Californië verhuisde. Ik voelde dat mijn leven voorbij was en mijn kinderen dachten dat ze hun vleermuis nooit meer zouden zien. Ik probeerde alleen sterk te zijn voor kinderen, maar ik kon de pijn die mijn hart kwelde niet beheersen, mijn hart was gevuld met verdriet en pijn, omdat ik echt verliefd was op mijn man. Elke dag en nacht denk ik aan hem en wil ik altijd dat hij bij me terugkomt, ik was echt van streek en ik had hulp nodig, dus ik zocht online naar hulp en kwam een ​​website tegen die Dr. OGBOKO aanbood. kan me helpen mijn man terug te krijgen met zijn ervaring en begeleiding. Ik voelde dat ik het moest proberen. Ik nam contact met hem op en hij vertelde me wat ik moest doen en dat deed ik en ik droeg het ook allemaal in. 48 uur later belde mijn man me echt en zei dat hij mij en de kinderen zo erg mist, en beloofde mij en de kinderen nooit in de steek te laten. weer kinderen, zo geweldig!! Zo kwam hij terug met veel liefde en vreugde, en hij verontschuldigde zich voor zijn fout en voor. Vanaf die dag werd ons huwelijk sterker dan voorheen, allemaal dankzij Dr. OGBOKO. hij is zo krachtig en ik besloot mijn verhaal online te delen dat Dr. OGBOKO een echte en krachtige goochelaar is tot wie ik altijd zal bidden om lang te leven om mijn kinderen te helpen in tijden van problemen als je hier bent en je ex nodig hebt of je man is bij een andere vrouw ingetrokken, huil niet meer, wend je tot deze machtige man en informeer
    hieronder - zijn contactgegevens ...
    E-mail: spellcasterogboko@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  52. Er is een man die relatietrauma gemakkelijk oplost met zijn spreuk, hij wordt een God op aarde genoemd vanwege zijn activiteit in het oplossen van relatieproblemen. Hij lost de mijne met gemak op toen mijn relatie van 10 jaar me dumpte, ik was het slachtoffer van aanranding maar allemaal dankzij heer Bubuza voor het helpen van me met zijn betovering. Als je niet de liefde en genegenheid in je relatie krijgt? Is uw partner beledigend? Vraagt uw partner een echtscheiding aan? Bedriegt je partner je?? Wil je de loterij winnen? Bent u ziek en heeft u een behandeling nodig? Maak je geen zorgen meer, want heer Bubuza kan jou ook helpen. Hij hielp me en ik kreeg de resultaten 13 uur nadat de spreuk was uitgesproken. Het doet pijn om diepbedroefd te zijn en daarom ben ik gekomen om mijn getuigenis hier te delen, zodat jij ook hulp kunt krijgen. Neem contact op met heer Bubuza via

    WhatsApp: +1 505 569 0396
    e-mail: lordbubuzamiraclework @ hotmail . com

    BeantwoordenVerwijderen

  53. Mijn vriend verliet me een week geleden nadat ik hem ervan beschuldigde iemand anders te zien en hem te beledigen. Ik wil hem terug in mijn leven, maar hij weigert contact met mij te hebben. Ik was zo in de war en wist niet wat ik moest doen, dus zocht ik hulp op internet en ik zag een getuigenis van hoe een spreukgebruiker hen hielp hun ex terug te krijgen, dus nam ik contact op met Dr Ilekhojie en legde mijn probleem aan hem uit en hij voerde een spreuk voor ons uit om te verzoenen die met slechts 3 dagen effectief werd. Ik ben zo blij dat we weer samen zijn en meer verliefd. Neem contact op met Dr. Ilekhojie als u problemen heeft in uw huwelijk of relatie. Whatsapp of viber +2348147400259 of e-mail: gethelp05@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen

  54. Het verheugt mijn hart te weten dat ik iemand heb om altijd naar toe te rennen, ongeacht mijn situatie in het leven. Dr. Ilekhojie is een God in een menselijk lichaam die nog nooit iemand in de steek heeft gelaten, want ik ben een levende getuige van zijn goede werken. Ik ben al meer dan 2 jaar gescheiden van mijn vrouw en ik dacht dat ik alles kwijt was totdat ik werd doorverwezen naar Dr. Ilekhojie die me hielp om mijn verloren relatie met mijn vrouw binnen 48 uur terug te krijgen. Dr. Ilekhojie heeft een verzoeningsspreuk voor me voorbereid die mijn vrouw heeft teruggebracht en nu zijn we herenigd met veel meer liefde en geluk. Wees hier niet sceptisch over, want ik heb het meegemaakt en misschien ben jij de volgende gelukkige die je partner binnen 48 uur voor altijd terugkrijgt. Wie je ook bent en hulp nodig hebt, aarzel niet om nu contact op te nemen met Dr Ilekhojie via zijn e-mail; gethelp05@gmail.com of via WhatsApp of Viber op: +2348147400259

    BeantwoordenVerwijderen

  55. Dit is een getuigenis dat ik aan iedereen in de wereld zal vertellen. ik ben 4 jaar getrouwd en in het vijfde jaar van mijn huwelijk had een andere vrouw een betovering om mijn man van me weg te nemen en mijn man verliet mij en de kinderen en we hebben 2 jaar geleden totdat ik een bericht bedoelde waarin Dr Ilekhojie heeft iemand geholpen en ik besloot hem een kans te geven om me te helpen mijn lieve man naar huis te brengen en geloof me, ik stuur gewoon mijn foto naar hem en die van mijn man en na 48 uur, zoals hij me heeft verteld nadat hij alles had gedaan wat hij me vroeg te doen en mijn man kwam terug. Er zijn veel slechte mensen die je uit jaloezie niet gelukkig willen zien met je partner. Ik ben blij dat ik Dr Ilekhojie vroeg genoeg heb ontmoet. Je kunt hem ook om hulp vragen. E-mail: gethelp05@gmail.com of Whatsapp +2348147400259

    BeantwoordenVerwijderen
  56. Hallo kijkers online, ik ben hier om mijn getuigenis te delen over hoe ik werd geholpen om mijn vrouw terug te krijgen. Ik was een bedrieger en mijn vrouw betrapte me meerdere keren. Ik probeerde mezelf te repareren en elke keer eindigde ik keer op keer vals. Ik denk dat ik pas besefte wat ze voor me betekende toen ze me met rust had gelaten. Ik begon een manier te vinden om haar terug te krijgen, maar niets leek perfect te werken totdat ik een artikel tegenkwam over Dr. Ilekhojie die veel mensen wereldwijd hielp om hun relaties terug te krijgen. Ik heb contact met hem opgenomen op zijn WhatsApp-nummer via +2348147400259 en hij verzekerde me dat mijn vrouw binnen 48 uur bij me terug zal komen met zijn verzoeningsspreuk. Verrassend genoeg kwam mijn vrouw na 2 dagen thuis en zei dat ze nog steeds van me houdt en ik heb gezworen haar nooit meer te bedriegen. Als je hulp nodig hebt, e-mail hem dan via (gethelp05@gmail.com) of WhatsApp/Viber-nummer +2348147400259

    BeantwoordenVerwijderen

  57. Ik verloor mijn relatie van 5 jaar in oktober. Mijn ex heeft me met zoveel pijn achtergelaten en sindsdien ben ik een gebroken en verbrijzeld hart. Ik heb contact met veel spreukenmakers en ze trekken me zonder resultaat van mijn geld af. Ik heb zoveel sites online gemaild op zoek naar een goede spreukgebruiker totdat ik werd gevraagd door een 32-jarige vrouw om contact op te nemen met Dr Ilekhojie, ik geloofde hem nooit? vergaf het hem en dat deed ik. als je een probleem hebt, neem dan nu contact met hem op via deze e-mail: gethelp05@gmail.com of bel/WhatsApp: +2348147400259

    BeantwoordenVerwijderen
  58. Ik weet niet hoe ik moet beginnen met de opwinding en het geluk in mij nu, want op dit moment voel ik me alsof ik de gelukkigste vrouw in de hele wereld ben omdat mijn vreugde is hersteld. Begin vorig jaar had ik een liefdesverdriet, de liefde van mijn leven van wie ik zoveel hou en koester met mijn leven, en we zijn al 6 jaar aan het daten en begin vorig jaar besloot hij de relatie te beëindigen om een ​​onbekende reden die hij kon' Geef me er geen betere reden voor. Ik was er kapot van en had zin om zelfmoord te plegen, wat ik het geluk had dat ik dat niet deed. 4 dagen geleden was ik in de saloon toen iemand sprak over liefdesbetovering en hoe ze haar minnaar ermee terugkreeg, dus toen ik dit hoorde was ik geïnteresseerd en vroeg haar ernaar en ze verbond me met de Grote Dr. Okpa die de reden is waarom ik ben vandaag gelukkig door mijn Mijn man, mijn liefde, mijn schat binnen 24 uur bij mij terug te brengen. Ik dacht dat ik droomde, Dr. Okpa verraste me door mijn geliefde bij me terug te brengen en me weer gelukkig te maken. Ik ben de Grote Dr. Okpa dankbaar en ben er trots op de wereld over hem te laten weten omdat hij een helper is en hij mijn levensvreugde heeft hersteld. U kunt contact opnemen met Dr. Okpa voor hulp door te bellen, whatsapp op +27653527813 of e-mail: okpatempleofsolution@gmail.com

    Mijn naam: Janelle
    Land: Verenigde staat van Amerika

    BeantwoordenVerwijderen
  59. Ik ben blij om hier vandaag te zijn en met mijn lieve vriendin van wie ik dacht dat ze nooit meer bij me terug zou komen nadat we ruzie hadden en we besloten de relatie te verbreken, maar sindsdien heb ik me niet kunnen concentreren omdat ik hou van haar zo veel en ik heb haar gesmeekt met alles wat ik kan om bij me terug te komen, maar ze heeft nooit geaccepteerd. Dus gelukkig kwam ik een getuigenis tegen van iemand die vertelde hoe Dr. Okpa haar hielp om haar minnaar met een spreuk terug te krijgen. Ik moest contact opnemen met Dr. Okpa voor hulp omdat ik zoveel van mijn vriendin hou en ik wilde dat ze voor altijd in mijn leven zou zijn. Om het lange verhaal kort te maken, terwijl ik deze getuigenis schrijf, ligt mijn vriendin daar in mijn kamer te slapen nadat we een hele leuke tijd samen hadden na een lange tijd. Ik heb nooit geweten hoe Dr. Okpa het deed, maar hij sprak de betovering uit en bracht mijn vriendin binnen 24 uur bij me terug. Ik voel me nu zo goed en gelukkig omdat mijn vreugde is hersteld door de geweldige Dr. Okpa. Mijn mensen, ik zal Dr Okpa aanbevelen voor iedereen die hulp nodig heeft omdat hij te machtig is, hier is zijn telefoonnummer en ook voor WhatsApp +27653527813 of e-mail okpatempleofsolution@gmail.com

    Ben Carson uit de VS

    BeantwoordenVerwijderen
  60. Toen mijn man van acht jaar voor de derde keer uit mijn leven verdween, had ik een slecht gevoel dat hij niet bij me terug zou komen. We waren ongeveer drie maanden uit elkaar toen ik contact opnam met Dr, Ilekhojie. Ik nam contact met hem op om me te helpen mijn man terug te brengen en ik ben nu gelukkig omdat mijn man me uiteindelijk 4 dagen later belde nadat Dr. hem naar huis te komen. Ik heb deze kant van mijn man nog nooit eerder gezien en ik vond het geweldig! Onze relatie is veel sterker dan voorheen en ik kan Dr Ilekhojie niet genoeg bedanken voor wat hij voor mij heeft gedaan! Ik weet dat er veel mensen met hetzelfde probleem zitten, maar je kunt hulp krijgen van Dr. Ilekhojie. Bel/Whatsapp +2348147400259 of e-mail: gethelp05@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  61. Mijn man verliet me om bij een andere vrouw te zijn na 12 jaar huwelijk, hij reisde voor een zakenreis en wil niet meer terug naar huis om bij zijn familie te zijn, ik zoek hulp toen ik Dr. Ajayi tegenkwam, een krachtige spreukgebruiker . Ik legde hem mijn situatie uit en er werd onthuld dat mijn man betoverd was door de andere vrouw, daarom is hij thuis vergeten, Dr. Ajayi bezwoer en mijn man werd vrijgelaten uit de slavernij en ik ben blij dat hij weer thuis is na 3 jaar scheiding, als je hulp nodig hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met Dr Ajayi via whatsapp / Viber: +2347084887094 of je e-mail: drajayi1990@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen

  62. Mijn man en ik zijn al meer dan 10 jaar getrouwd. We leerden elkaar kennen toen ik 18 was en hij 21. We hebben emotioneel veel meegemaakt samen. Er waren verschillende enorme gevechten en pijnlijke situaties in ons huwelijk, maar we leken er altijd sterker uit te komen aan de andere kant. Uit het niets begon mijn man net het echtscheidingsgesprek over mij, ik was helemaal depressief totdat ik het Dr Ilekhoji-nummer vond en hij namens ons een verzoeningsspreuk uitvoerde. Je zult niet geloven dat mijn man me belde op het exacte moment dat Dr Ilekhojie zei dat hij zou bellen en ik was helemaal verbaasd! Hij is geweldig en zijn spreuken werken zo snel. Zijn contactpersoon E-mail: gethelp05@gmail.com Bel/WhatsApp dit nummer +2348147400259

    BeantwoordenVerwijderen
  63. Ik heb $ 739.342.000 miljoen dollar gewonnen met de hulp van lord Bubuza winnende nummers, ik speel al jaren loterijspellen en ik heb nooit geluk gehad, maar mijn vriend op kantoor won 496.800.000 miljoen dollar en nam ontslag, dus ik smeek hem om hulp en hij zei dat heer Bubuza zijn overwinning voorspelde na het uitspreken van een spreuk en hem het winnende nummer gaf om te spelen en hij won, dus sprak ik met heer Bubuza op WhatsApp: +1 984 240 7211 voor hulp. Hij antwoordde en zei dat er een lezing moest worden gedaan en een spreuk moest worden gebruikt om mijn ZES winnende nummers te onthullen, ik gaf zijn vereisten voor het uitspreken van de spreuk. Nadat hij de spreuk had uitgesproken, gaf hij me ZES nummers en vertelde me waar en wanneer ik moest spelen. Ik deed wat me was opgedragen en 24 uur later kreeg ik een telefoontje dat ik $ 739.342.000 miljoen dollar had gewonnen, ik dacht dat het een grap was totdat ik $ 739.342.000 miljoen dollar op mijn bankrekening zag staan. Is dit niet verbazingwekkend? Neem contact met hem op via WhatsApp: +1 984 240 7211 of e-mail: lordbubuzamiraclework @ hotmail . com

    BeantwoordenVerwijderen
  64. Uitstekende en geweldige service om je ex terug te krijgen. Voor wie het aangaat, mijn naam is Lana Johannes en ik waardeerde echt hoe The Great DR ISIKOLO zijn intuïtieve begeleiding en vaardigheden als levenscoach en zijn empathie gebruikte om mijn soulmate bij mij terug te brengen. Voor 100% van echte helderzienden, adviseur om je ex terug te brengen en al je algemene problemen of aandoeningen op te lossen. mijn partner verliet me vanwege eindeloze gevechten en ruzies en ik was er maandenlang kapot van en kreeg mijn geluk terug toen ik contact met hem opnam. De enige echte DR ISIKOLO The Great is de enige die u kan helpen. Hij heeft mijn probleem voor mij opgelost. Hij bracht mijn ex terug binnen 48 uur consult. Neem contact op met de grote Dr. Isikolo-e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com Je kunt hem ook WhatsAppen/Viberen op +2348133261196.

    BeantwoordenVerwijderen
  65. Mijn naam is Bernada Gaspar. Uit respect voor DR ISIKOLO en uw spreuken moet ik deze getuigenis aan iedereen bekendmaken. Ik ben bij andere spellcasters geweest zonder enig resultaat te zien, het enige wat ze wilden was achter mijn geld aan. Ik wou dat ik eerder naar je toe kwam, ik kreeg het beste van je. Mijn ex-man was een jaar weg en ik ging overal en andere betoveraars om hulp, maar geen resultaat totdat mijn vriend me voorstelde aan Dr. Isikolo. Nadat de liefdesspreuk was gedaan, kreeg ik eindelijk een telefoontje van hem in minder dan 48 uur. Zijn spreuken deden wonderen en mijn man is terug met vol liefde. Het was als een wonder! Hij kwam plotseling terug met bloemen en zei dat ik hem moest geven, ik was echt verbijsterd en geschokt toen mijn man neerknielde en smeekte om vergeving en om hem terug te accepteren. Ik heb echt een tekort aan woorden en ben blij, je bent een God die naar mij en mijn hele familie is gezonden. En nu ben ik weer een blije vrouw. Heel erg bedankt dokter Isikolo. Aan iedereen die op zoek is naar een echte spellcaster, neem contact op met Dr.Isikolo e-mail via: isikolosolutionhome@gmail.com Je kunt hem ook WhatsAppen op +2348133261196

    BeantwoordenVerwijderen
  66. Ik heb nooit geweten dat er een grote mogelijkheid voor mij was om mijn man terug te krijgen tot ik DR ISIKOLO ontmoette. het was heel zwaar voor me toen mijn vriend me verliet voor een andere dame. Ik was er kapot van en kon mezelf niet terugkrijgen. Zijn vrienden en familie deden er alles aan om ons te herenigen, maar het mislukte. Ik was een paar maanden alleen en zag mezelf niet van een ander houden. Dus ik moest hulp zoeken bij DR ISIKOLO, die me het voorrecht gaf om ervoor te zorgen dat mijn hartenwensen werden vervuld. Hij heeft ons herenigd en de liefde en het geluk waren hersteld en we zijn weer geweldig samen. Zijn woorden zijn voor hem bindend en hij faalt nooit wanneer hij iemand belooft 48 uur het resultaat te krijgen, wat me verbaasde toen mijn eigen resultaat zich manifesteerde. Doe geen moeite om ergens anders hulp te zoeken. Neem nu contact met hem op. Zijn e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com of sms hem via WhatsApp: +234-8133261196.

    BeantwoordenVerwijderen
  67. Ik ben een van de te veel mensen hier om de wereld te getuigen dat Dr. Isikolo inderdaad een goedhartige man is die zijn best doet om mensen te helpen, zelfs als alle hoop verloren is in het zoeken naar een oplossing voor hun problemen. Mijn eigen problemen verschillen echt niet van die van anderen omdat ik mijn verloofde terug heb na 48 uur toen Dr. Isikolo voor mij werkte. Ik kon liefdesverdriet niet aan toen ik wist dat ik mijn verloofde aan een andere dame had verloren. Ik was verdwaald in het donker en ik ben God dankbaar dat eerlijke mensen zoals Dr Isikolo echt bestaan om de tranen van de gezichten van de gebroken harten weg te vegen. Ik ben 100% gegarandeerd en verzekerd dat hij je niet in de steek zal laten wanneer je zijn hulp zoekt bij het vinden van oplossingen voor je huwelijks- of relatieproblemen of andere levensgerelateerde problemen. Stuur hem een e-mail via: isikolosolutionhome@gmail.com Je kunt hem ook WhatsAppen op +234-813 326 1196.

    BeantwoordenVerwijderen
  68. DR ISIKOLO is niemand te vergelijken met betrekking tot het hebben van oplossingen voor uw relatie of huwelijksproblemen. Mijn naam is Claudia Dirk. Ik worstel al heel lang met een depressie en het is het gevolg van een liefdesverdriet toen mijn vriend me verliet voor een andere dame. Ik heb nooit geweten dat hij de beslissing nam om bij mij weg te gaan totdat er maanden verstreken en ik hem niet kon bereiken. Ik moest contact opnemen met DR ISIKOLO toen ik over hem hoorde. Hij vertelde me alles wat er moest gebeuren om de liefde en verbindingen tussen mij en mijn man te herstellen, wat hij deed. Het resultaat begon zich na 48 uur te manifesteren, zoals hij beloofde. Dit klinkt misschien raar, maar het is 100% waar dat hij niemand in de steek laat. Maak je geen zorgen meer en neem nu contact met hem op. e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com of sms hem via WhatsApp +2348133261196.

    BeantwoordenVerwijderen
  69. Het begon met kleine misverstanden waarna hij me vertelde dat het goed zou zijn om een pauze te nemen, wat volgens mij in een breuk veranderde. Hij zoekt me niet meer. Dit bracht me verdriet omdat we al samen zijn sinds de middelbare school en hij was mijn eerste en enige liefde. Ik zocht overal op internet naar hulp en toen zag ik zoveel mensen opmerkingen maken over Dr Ilekhojie, ik kreeg zijn contactpersoon bij de opmerkingen en sprak met hem over mijn situatie en hij legde het proces van verzoening uit en hoe hij zal helpen ik verzoen me met hem in drie dagen. Het is nu precies een maand geleden dat ik contact met hem heb opgenomen en alles is perfect geweest met Moh en ik moest deze opmerkingen plaatsen omdat hij alle lof verdient om me te helpen. Ik laat hier zijn contact met alle eerlijke e-mail: gethelp05@gmail.com of neem contact met hem op via Whatsapp/Viber +2348147400259

    BeantwoordenVerwijderen
  70. Dit is een diepe uitdrukking van mijn dankbaarheid aan Dr. Joe voor zijn onbaatzuchtige diensten aan mij en alle anderen die hij heeft geholpen. Mijn naam is Roxana Anda en ik had zelf een verschrikkelijke verbintenis met mijn man. We hebben zo vaak gevochten vanwege twijfel en onzekerheid aan beide kanten. De problemen hielden zo lang aan dat we totaal vreemden voor elkaar werden. Ik raakte steeds meer in de war en depressief door de situatie en het enige wat mijn man kon doen was vertrekken en beloofde nooit meer terug te komen. Ik deed alles wat ik kon om de liefde en het geluk nieuw leven in te blazen tot ik Dr. Joe vond die me hielp. Hij hield zich aan zijn beloften toen ik hem vertelde wat ik doormaakte. Hij deed zijn werk en herstelde de liefde en het geluk die ik en mijn man door de jaren heen deelden. Zijn terugkeer naar mij was verzekerd en het gebeurde zeker na 48 uur omdat we nog steeds in dezelfde stad waren. Nu is mijn huis gezegend met vreugde en oneindig geluk en alle waardering gaat naar Dr. Joe voor zijn op handen zijnde hulp aan mij. Neem contact met hem op als je ook hulp nodig hebt. Zijn e-mail is (drjoesolutionspells@gmail.com) of zijn WhatsApp +1 330-694-6798

    BeantwoordenVerwijderen
  71. Mijn man verliet me om bij een andere vrouw te zijn na 12 jaar huwelijk, hij reisde voor een zakenreis en wilde niet meer terug naar huis om bij zijn familie te zijn, ik zocht hulp toen ik Dr Ajayi tegenkwam, een krachtige spreuk caster. Ik legde hem mijn situatie uit en er werd onthuld dat mijn man betoverd was door de andere vrouw, daarom is hij thuis vergeten, Dr. Ajayi bezwoer en mijn man werd vrijgelaten uit de slavernij en ik ben blij dat hij weer thuis is na 3 jaar scheiding, als je hulp nodig hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met Dr Ajayi via whatsapp / Viber: +2347084887094 of je e-mail: drajayi1990@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  72. Mijn man werd net wakker en besloot dat ons huwelijk voorbij was. Het gaat al een paar maanden niet goed met Roger en ik omdat hij een affaire had met zijn assistent op het werk. Ik hield zoveel van mijn man en besloot te blijven en aan ons huwelijk te werken. In korte tijd kwam Roger niet meer naar huis en zijn goede vriend vertelde me dat hij een ander appartement heeft waar hij bij haar woont. Ik was gekwetst en bleef hulp zoeken omdat Roger anders was dan de man met wie ik 10 jaar geleden trouwde. Gelukkig vond ik dr. Ilekhojie die beloofde mijn man aan mij terug te geven. Hij voerde een verzoeningsspreuk uit die Rogers terugbracht en nu zijn we allebei weer blij met onze jongens. Als je problemen hebt zoals de mijne, stuur dan Dr Ilekhojie een e-mail: (gethelp05@gmail.com of neem contact met hem op via Whatsapp +2348147400259

    BeantwoordenVerwijderen
  73. Ik begon een paar weken geleden vreemd gedrag van mijn man op te merken en ik kwam erachter dat mijn man iemand ziet. Hij kwam laat thuis van zijn werk, hij geeft nauwelijks meer om mij of de kinderen. Soms gaat hij uit en komt hij zelfs 2-3 dagen niet thuis. Ik heb er alles aan gedaan om dit probleem op te lossen, maar het mocht niet baten. Ik werd erg ongerust en had hulp nodig. Toen ik op een dag op internet aan het surfen was, kwam ik een website tegen die suggereerde dat dr. Ilekhojie kan helpen bij het oplossen van huwelijksproblemen, het herstellen van verbroken relaties enzovoort. Ik nam contact met hem op en hij beloofde me te helpen met een verzoeningsspreuk. Ik deed alles wat hij me vroeg en net zoals Rodicas geval, kwam mijn man twee dagen later terug als een andere man. Hij begon alles op te biechten wat hij had gedaan en vroeg me hem een tweede kans te geven om het goed te maken. Allemaal dankzij Dr Ilekhojie, mijn man is nu liefdevoller en verantwoordelijker. neem contact op met Dr Ilekhojie met Whatsapp +2348147400259 of e-mail: gethelp05@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  74. Mijn man van acht jaar heeft me verlaten. Ik at niet en ik praatte met niemand, ik huilde veel, ik was zo depressief dat ik door alle stress in het ziekenhuis belandde. Op een dag was ik online aan het zoeken naar hulp omdat ik veel van hem hou en veel om hem geef en ik wil gewoon dat hij naar huis terugkeert. Ik vond zoveel getuigenissen over Dr. Ilekhojie dat hij zoveel relatieproblemen oploste... Ik was genoodzaakt hem te bellen en hem alles uit te leggen omdat ik veel goede verhalen over hem zag. Hij vertelde me dat mijn man over een paar dagen terug zal komen nadat hij me heeft geholpen met een verzoeningsspreuk. Ik deed wat hij opdroeg en gaf alles wat hij vroeg en in precies 3 dagen keerde mijn man uit eigen beweging naar huis en vroeg om zich te verzoenen. Ik ben zo blij dat Dr Ilekhojie heeft gedaan wat hij beloofde. Als je hulp wilt bij je huwelijk, praat dan met Dr Ilekhojie. E-mail gethelp05@gmail.com WhatsApp/Viber +2348147400259

    BeantwoordenVerwijderen
  75. Heb je een lening nodig???? Persoonlijke leningen of Zakelijke leningen???? Praat er met mij over. NAAM CONTACT: Dhr. Petr Buzek, Neem bij interesse contact met ons op via::::::petrbuzekloanfirm@gmail.com
    Whatsapp nu: +639451256230

    BeantwoordenVerwijderen
  76. Ik zal dr. Ilekhojie voor altijd dankbaar zijn voor het herstellen van mijn gebroken huwelijk nadat mijn man me had verlaten voor zijn minnares. Ik geloofde nooit in spreuken totdat mijn vriend me aan hem voorstelde. In het begin was ik sceptisch over hem omdat ik veel hoorde over nepmensen die doen alsof, maar ik liet mijn twijfels achter me omdat ik wanhopig op zoek was naar mijn man terug. Hij legde me goed uit en beloofde dat mijn man na zijn verzoeningsritueel alleen naar huis zou komen. Het duurde slechts drie dagen voordat mijn man terugkwam. Ik leef weer gelukkig met mijn man na zoveel ruzies en dreigementen met echtscheiding. Bedankt dr. Ilekhojie. Zijn directe telefoon of Whatsapp: +2348147400259 of e-mail: gethelp05@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  77. Ik had nooit gedacht dat ik weer zal glimlachen, maar Dr. Isikolo doet zijn eerlijke werk om me te helpen. Mijn man liet me een jaar en twee weken met twee kinderen achter, alle moeite om hem terug te brengen mislukt ik dacht , Ze gaf me zijn e -mailadres en mobiele nummer en ik nam contact met hem op en hij verzekerde me dat mijn man binnen twee dagen bij me terug zal komen. Het proces van zijn werk duurt niet veel en hij heeft niets vertraagd en hij werkte voor mij. Mijn man is terug bij mij en ik moet nog geloven hoe alles is gebeurd, maar het is zo echt en effectief. Als u hulp nodig hebt, kunt u contact met hem opnemen: Dr. Isikolo zorgt ervoor dat u zonder vertraging het perfecte resultaat krijgt. E -mail: isikolosolutionhome@gmail.com of sms hem rechtstreeks op WhatsApp: +2348133261196

    BeantwoordenVerwijderen
  78. Ik werd 4 jaar lang afgewezen door mijn man, het doet zoveel pijn dat ik de hele tijd werd verwaarloosd, ik confronteerde mijn man en hij zei dat het niet werkt en een scheiding nodig heeft. Ik voelde me depressief en had een oplossing nodig omdat ik zoveel van hem hou. Ik ging online voor een oplossing of advies, toen ik op een testimonial-pagina stuitte. Mensen met een soortgelijk probleem als ik. Ik had het geluk dat een dame een e-mail achterliet waarmee ik contact kon opnemen, ik nam een moedige stap omdat ik zo depressief was en het gevoel had dood te gaan. Ik nam contact op met dr. Ilekhojie die een verzoeningsspreuk voor me uitsprak en mijn man kwam thuis en smeekte om mijn vergeving. Het zijn onze 3 maanden samen vandaag nadat de verzoeningsspreuk was gedaan en mijn man is nooit veranderd in de richting van van mij te houden.. Neem vandaag nog contact op met dr. Ilekhojie via e-mail: (gethelp05@gmail.com) of WhatsApp/bel dit nummer +2348147400259

    BeantwoordenVerwijderen
  79. Beste

    Voor al uw financiële behoeften kunt u contact opnemen met:

    stefanroger13@gmail.com

    NB: U hoeft niets vooraf te betalen, het is gratis



    Beste

    Voor al uw financiële behoeften kunt u contact opnemen met:

    stefanroger13@gmail.com

    NB: U hoeft niets vooraf te betalen, het is gratis




    Beste

    Voor al uw financiële behoeften kunt u contact opnemen met:

    stefanroger13@gmail.com

    NB: U hoeft niets vooraf te betalen, het is gratis





    Beste

    Voor al uw financiële behoeften kunt u contact opnemen met:

    stefanroger13@gmail.com

    NB: U hoeft niets vooraf te betalen, het is gratis





    Beste

    Voor al uw financiële behoeften kunt u contact opnemen met:

    stefanroger13@gmail.com

    NB: U hoeft niets vooraf te betalen, het is gratis





    Beste

    Voor al uw financiële behoeften kunt u contact opnemen met:

    stefanroger13@gmail.com

    NB: U hoeft niets vooraf te betalen, het is gratis





    Beste

    Voor al uw financiële behoeften kunt u contact opnemen met:

    stefanroger13@gmail.com

    NB: U hoeft niets vooraf te betalen, het is gratis





    Beste

    Voor al uw financiële behoeften kunt u contact opnemen met:

    stefanroger13@gmail.com

    NB: U hoeft niets vooraf te betalen, het is gratis



    Beste

    Voor al uw financiële behoeften kunt u contact opnemen met:

    stefanroger13@gmail.com

    NB: U hoeft niets vooraf te betalen, het is gratis




    Beste

    Voor al uw financiële behoeften kunt u contact opnemen met:

    stefanroger13@gmail.com

    NB: U hoeft niets vooraf te betalen, het is gratis





    Beste

    Voor al uw financiële behoeften kunt u contact opnemen met:

    stefanroger13@gmail.com

    NB: U hoeft niets vooraf te betalen, het is gratis





    Beste

    Voor al uw financiële behoeften kunt u contact opnemen met:

    stefanroger13@gmail.com

    NB: U hoeft niets vooraf te betalen, het is gratis





    Beste

    Voor al uw financiële behoeften kunt u contact opnemen met:

    stefanroger13@gmail.com

    NB: U hoeft niets vooraf te betalen, het is gratis





    Beste

    Voor al uw financiële behoeften kunt u contact opnemen met:

    stefanroger13@gmail.com

    NB: U hoeft niets vooraf te betalen, het is gratis





    Beste

    Voor al uw financiële behoeften kunt u contact opnemen met:

    stefanroger13@gmail.com

    NB: U hoeft niets vooraf te betalen, het is gratis





    Beste

    Voor al uw financiële behoeften kunt u contact opnemen met:

    stefanroger13@gmail.com

    NB: U hoeft niets vooraf te betalen, het is gratis





    Beste

    Voor al uw financiële behoeften kunt u contact opnemen met:

    stefanroger13@gmail.com

    NB: U hoeft niets vooraf te betalen, het is gratis

    BeantwoordenVerwijderen
  80. Ik ontmoette een vriend bij wie ik klaagde over mijn onvermogen om een tastbaar bedrag te winnen en hij stelde me voor aan Dr. Ilekhojie, die hem hielp met een loterijspreuk en hij won $ 500.000. Ik heb via hem contact met hem opgenomen en hij verzekerde me dat ik veel zal winnen zodra hij de loterijspreuk voor mij uitvoert. Hij vroeg me om hem 48 uur de tijd te geven om alles te krijgen wat nodig is voor mijn loterijspreuk, dus ik wachtte 48 uur en hij gaf me de opdracht een lot te kopen, afhankelijk van hoeveel mijn hart kiest. Ik kocht een powerball-ticket en werd miljonair toen de trekkingen kwamen. Nu heb ik genoeg geld om mijn bedrijf op te zetten nadat ik bijna dakloos was geworden. Bedankt Dr. Ilekhojie, ik ben dankbaar. Ik laat zijn contactpersoon hier achter voor iedereen die geluk nodig heeft om te winnen. Bel hem +2348147400259 of e-mail: gethelp05@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  81. GOED NIEUWS OVER HOE IK DE LOTERIJ HEB GEWONNEN MET DE HULP VAN DR. ISIKOLO
    De afgelopen tien jaar heb ik altijd loterijspellen gespeeld in de hoop dat ik op een dag veel geld zou winnen, maar dat is nooit gebeurd en ik bedacht wat ik kon doen om veel te winnen met de loterijjackpot. Ik heb wat onderzoek gedaan op internet en kwam een advertentie tegen over Dr. Isikolo die loterijspreuken voorbereidt voor mensen die in zijn werken geloven. Ik legde mijn situatie uit aan Dr. Isikolo en hij bereidde een loterijspreuk voor me voor en gaf me een aantal nummers om aan de loterij te spelen en ik deed zonder enige twijfel wat hij zei. Kun je geloven dat ik voor de allereerste keer in mijn leven het bedrag van 396.000,00 euro heb gewonnen? Ik dacht dat ik droomde, totdat ik door de loterijagent werd gebeld om naar kantoor te komen om afspraken te maken over hoe ik het geld zou claimen. Nu is mijn leven voorgoed veranderd en ben ik mijn eigen baas en jij kunt ook je eigen baas zijn door contact op te nemen met Dr. Isikolo. E-mail hem nu via: isikolosolutionhome@gmail.com Stuur hem gewoon een sms via WhatsApp +2348133261196

    BeantwoordenVerwijderen
  82. Ik probeer al 8 jaar zwanger te worden en had hulp nodig! Ik ben naar de dokters geweest, maar nog steeds niets. De artsen legden uit dat ik en mijn man vruchtbaar zijn en dat ik niet weet waar ik anders terecht kan. Tijdens een van mijn bezoeken aan het ziekenhuis ontmoette ik iemand met wie we van hart tot hart spraken en zij legde uit hoe ze 15 jaar had gewacht totdat ze dokter Ilekhojie ontmoette, die haar kruiden gaf waardoor ze slechts een maand later zwanger werd. Ze zei zoveel goede dingen over dokter Ilekhojie en ik moest het zelf zien. Het is 4 maanden geleden dat ik de kruiden kreeg en we zijn al zwanger. Dankzij dokter Ilekhojie ben ik zo opgewonden dat ik binnenkort moeder zal worden. Ik laat zijn contacthulp achter voor iedereen die problemen heeft met zwanger worden. Vertrouw me en vraag hem om hulp. E-mail gethelp05@gmail.com WhatsApp +2348147400259

    BeantwoordenVerwijderen
  83. Ik wil de wereld snel vertellen dat er een echte helper is die krachtig en oprecht is. Hij heeft mij onlangs geholpen om mijn relatie met mijn man te herenigen, ook al had hij al om een scheiding gevraagd. Ik zag verschillende getuigenissen van DR Ilekhojie op Facebook en Instagram. Ik aarzelde om contact op te nemen omdat ik de hoop had verloren, maar iets van binnen bleef me ertoe aanzetten het te proberen. Ik nam contact met hem op via Whatsapp en legde alles uit wat er in mijn huwelijk is gebeurd. Hij vertelde me eenvoudig dat mijn man onder slechte invloed staat en dat hij wordt gemanipuleerd, waardoor onze verbinding is verbroken en hem is gevraagd te vertrekken. Hij verzekerde mij dat hij een verzoeningsritueel gaat uitvoeren om de reeds verloren verbinding tussen ons te herstellen. Ik voorzag in alles wat hij wilde en zorgde ervoor dat alles wat nodig was beschikbaar was, omdat mijn man de enige man is die ik mijn hele leven heb gekend en ik hem niet bij mij en onze kinderen weg wilde hebben. Precies drie dagen later belde mijn man met een vreemd nummer en vroeg of hij met tranen naar huis mocht terugkeren. Ik dacht dat het een grap was totdat ik hem onze ranch zag binnenrijden. Het is nu 3 maanden geleden en we waren als middelbare scholieren, hij is nu terug met zoveel liefde en zorg. Ik dacht om zijn gegevens hier achter te laten voor het geval iemand om zijn hulp moet vragen. U kunt contact met hem opnemen via zijn e-mail (gethelp05@gmail.com of bel/Whatsapp +2348147400259

    BeantwoordenVerwijderen
  84. Mijn man en ik zullen Dr. Ilekhojie voor altijd dankbaar blijven voor zijn goddelijke tussenkomst in ons leven. Mijn vrouw en ik zijn uit Somalië gevlucht. We kwamen in Canada aan en het leven was niet gemakkelijk en we hadden meer geld nodig om onze rekeningen te betalen. Mijn vrouw deed online wat onderzoek om hulp te krijgen bij het winnen van een loterij en ze kreeg geloofwaardige aanbevelingen van haar baas om contact op te nemen met dr. Ilekhojie, die met zijn geluksritueel winnende lotnummers uitdeelt. We namen contact op met Dr. Ilekhojie, die ons op de hoogte bracht van het proces dat we onmiddellijk zouden uitvoeren. Nadat het geluksritueel was voltooid, kochten we een lot in de Hospital Research Foundation Home-loterij en speelden het precies zoals Dr. Ilekhojie had opgedragen met de cijfers die hij onthulde. Met 2 dagen wonnen we een appartement met 3 slaapkamers en een contant bedrag van $ 700.000. Onze levens veranderden binnen een week en zoals dr. Ilekhojie opdroeg, werd 30% van het bedrag naar een verpleeghuis voor ouderen gestuurd om de zorg voor de verlatenen te helpen betalen. Je kunt contact met hem opnemen en kijken wat er gebeurt. Bel/sms +2348147400259 of e-mail: gethelp05@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  85. Ik wist nooit dat ik mijn verloofde terug kon krijgen totdat ik contact opnam met dokter Isikolo die mij hielp. Ik had een vreselijk misverstand met mijn man en we gingen verschillende kanten op. Ik was emotioneel neerslachtig en wist niet wat ik moest doen om de situatie te helpen. Zo leerde ik Dr. Isikolo kennen. Ik nam contact met hem op en liet hem helpen met mijn problemen. Hij vertelde me alles wat ik moest weten en begrijpen en ik voldeed aan de procedures en hij loste uiteindelijk het probleem voor mij op en nu zijn ik en mijn verloofde weer bij elkaar en weet ik dat we binnenkort gaan trouwen. Het zou niet mogelijk zijn geweest als dokter Isikolo me niet had geholpen zoals beloofd. Het resultaat van zijn werk manifesteert zich zeker na 48 uur en is 100% gegarandeerd. Het is voor mij zichtbaar om het effect te zien van het resultaat van alles wat hij voor mij deed en de liefde en genegenheid tussen mij en mijn verloofde is werkelijk weer volledig hersteld en het verheugt mijn hart dat ik hem aan niemand heb verloren. Hij kan u net zo goed helpen als u nu contact met hem opneemt. Sms hem op WhatsApp of Viber hem op +2348133261196 of e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  86. Ik probeer al 8 jaar zwanger te worden en had hulp nodig! Ik ben naar de dokters geweest, maar nog steeds niets. De artsen legden uit dat ik en mijn man vruchtbaar zijn en dat ik niet weet waar ik anders terecht kan. Tijdens een van mijn bezoeken aan het ziekenhuis ontmoette ik iemand met wie we van hart tot hart spraken en zij legde uit hoe ze 15 jaar had gewacht totdat ze dokter Ilekhojie ontmoette, die haar kruiden gaf waardoor ze slechts een maand later zwanger werd. Ze zei zoveel goede dingen over dokter Ilekhojie en ik moest het zelf zien. Het is 4 maanden geleden dat ik de kruiden kreeg en we zijn al zwanger. Dankzij dokter Ilekhojie ben ik zo opgewonden dat ik binnenkort moeder zal worden. Ik laat zijn contacthulp achter voor iedereen die problemen heeft met zwanger worden. Vertrouw me en vraag hem om hulp. E-mail gethelp05@gmail.com WhatsApp +2348147400259

    BeantwoordenVerwijderen
  87. Ik wil met de wereld delen hoe Dr. Ajayi de Grote man door zijn voorouders werd gezegend met spirituele kracht. Hij heeft me geholpen mijn huwelijk te herenigen met mijn man, die het twee jaar lang met mij heeft uitgemaakt. Ik heb geprobeerd hem terug te krijgen en gaf het bijna op, maar Dr. Ajayi kon me weer aan het lachen maken. Dr. Ajayi is een echte spreukenmaker, je kunt ook je ex terugkrijgen en voor altijd een gelukkig leven leiden met de hulp van Dr. Ajayi. E-mail contact: drajayi1990@gmail.com of Whatsapp: +2347084887094

    BeantwoordenVerwijderen
  88. De huwelijkscrisis waar ik doorheen ging kwam ten einde toen Dr. Isikolo erbij betrokken raakte. Net als alle andere koppels hadden we onze meningsverschillen en ik zorg ervoor dat ik mijn best deed om haar goed te leiden, voor haar en mijn kinderen te zorgen en hen ook te beschermen. We hebben allebei offers gebracht om ervoor te zorgen dat we de vakbond overleefden, totdat ze zich begon te gedragen en opzettelijk zoveel ruzie met mij had. Het huis werd onaangenaam voor alle anderen, inclusief mijn kinderen. Ze werd gemanipuleerd door een vriendin die gescheiden was en ook mijn huwelijk wilde ruïneren. Ik moest contact opnemen met Dr. Isikolo en hij reageerde en deed zijn best om de problemen te beëindigen. Hij herstelde de liefde en verbinding tussen ons en ik kan nu zien dat de illusie die mijn vrouw had, is weggenomen en dat ze nu een betere vrouw is. Het resultaat van wat Dr. Isikolo voor mij deed, dat zich na twee dagen manifesteerde, was wat mij verbaasde. Ik en mijn huishouden blijven dankbaar. Ik doe een beroep op iedereen die hulp nodig heeft bij het oplossen van hun relaties en huwelijksproblemen om contact op te nemen met Dr. Isikolo, omdat de oplossing zeker is. Zijn e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com of sms hem op WhatsApp op +2348133261196

    BeantwoordenVerwijderen
  89. Ik was de grootste scepticus ter wereld. Ik heb nooit in magische spreuken of iets dergelijks geloofd, maar een betrouwbare bron (een zeer nauwe collega) vertelde mij dat dr. Ilekhojie een zeer effectieve persoon is. Het was een van de beste dingen die ik ooit heb gedaan. Mijn liefdesleven was een puinhoop, ik had twee echtscheidingen achter de rug en stond op de rand van een derde. Ik kon gewoon niet nog een scheiding aan. Ik wilde mijn best doen om onze relatie te laten slagen, maar het leek mijn vrouw niets te kunnen schelen. Ik was in de war en wist opnieuw niet wat ik moest doen en besloot voor hulp contact op te nemen met Dr. Ilekhojie. Hij voerde een verzoeningsritueel uit en smeekte namens ons. Hij vertelde me ook dat mijn vrouw van me houdt, maar dat onze verbinding op geestelijk gebied laag is. Hij heeft het opgelost en nu zijn we gelukkig en gaan we niet meer scheiden. Deze man bestaat echt en hij kan je ook helpen je verbroken relatie te herstellen. Ik heb mijn vrouw terug! We gaan nu samen naar huwelijkstherapie. Ik laat zijn contactpersoon achter voor iedereen die hulp nodig heeft. E-mail: gethelp05@gmail.com Whatsapp/Viber: +2348147400259

    BeantwoordenVerwijderen
  90. Mijn medische toestand was hartverscheurend omdat het menstruatiekrampen, een opgeblazen gevoel vóór de menstruatie en een lagere buikdruk veroorzaakte, wat resulteerde in zware menstruaties. Ik werd door mijn arts onderworpen aan verschillende medicijnen voor behandeling. Ondanks mijn bezoek aan verschillende artsen werd mijn gezondheid niet beter, want het enige wat ze konden zeggen en voorstellen was een operatie. Op het punt om het op te geven, ging ik naar internet om op zijn minst naar een behandeling te zoeken. Maar ik heb in plaats daarvan een geneesmiddel gevonden. Op internet las ik een getuigenis van een dame die fibroid had. Ze deelde het contact met Dr. Ilekhojie, die haar van kruiden en reinigingsproducten voorzag. Om een lang verhaal kort te maken, ik gebruik deze kruiden nu al 3 weken en gelukkig leek alles in orde nadat ik het had ingenomen. Ik wou dat ik kon zeggen dat dit het einde is, want sindsdien heb ik geen symptomen meer gehad.
    Stel uzelf niet bloot aan nog meer gevaar, gebruik een kruidengeneesmiddel specifiek van Dr. Ilekhojie. Neem bij interesse contact met hem op via e-mail gethelp05@gmail.com en Whatsapp +2348147400259

    BeantwoordenVerwijderen